Árt az egészségnek a hipermarketek terjeszkedése, vagy épp ellenkezőleg?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 06. 11:56

A hipermarketek terjeszkedése világszerte és különösen a nyugati világban hosszú ideje vitatott téma. Az Egyesült Államoktól Európáig terjedően, lakossági tiltakozások gyakran kísérik ezeknek a nagy bevásárlóközpontoknak az építését. Az emberek azt állítják, hogy ezek a hipermarketek elnyomják a helyi boltokat, csökkentik a foglalkoztatást, rombolják a béreket és munkakörülményeket, akadályozzák a szakszervezetek megalakulását, csökkentik az ingatlanárakat, növelik az autóforgalmat és elvonzzák az embereket a belvárosból, ezzel kiürítve a helyi közösségi életet és az olyan kisvállalkozásokat, amelyek nem is versenytársak.

A Walmart jó példa a jelenség elletmondásaira

Magyarországon is a kormány hasonló érveket használva próbálja korlátozni a külföldi tulajdonú hipermarket-láncok terjeszkedését. A nagyobb és hatékonyabb multik azt állítják, hogy elnyomják a hazai konkurenciát, kiszippantják a magyar emberek pénzét, és kiexportálják az országból az extra profitot – írja a g7.hu munkatársa friss cikkében.

Az Egyesült Államokban a Walmart példája kiválóan bemutatja ezt a folyamatot. Ez a hatalmas hipermarket-lánc az Egyesült Államok legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, és a világ egyik legnagyobb magánkézben lévő foglalkoztatója. A Walmart működése sok szempontból ellentmondásos hatásokat eredményez.

A Walmart terjeszkedése például csökkentette az élelmiszer-árakat, nem szorította ki a kisvállalkozókat, és a kutatások többsége szerint csak minimálisan csökkentette a helyi foglalkoztatást, sőt egyes esetekben növelte azt. Ugyanakkor a hipermarketek negatív hatással vannak az amerikaiak egészségére és a bűnözési rátára, és környezeti hatásuk is kérdéses.

Azonban a Walmart hatása nem korlátozódik csak a gazdaságra és a társadalomra. Az áruházlánc által kínált alacsony árak gyakran azt eredményezik, hogy az emberek egészségtelen ételeket vásárolnak, ami negatív hatással van az egészségükre. Több kutatás szerint a hipermarketekben vásárlók kosara általában egészségtelenebb élelmiszereket tartalmaz, például több feldolgozott élelmiszert, hozzáadott cukrot és sót, mint a kisebb szupermarketekben vásárlóké.

Emellett a Walmart jelenléte a környezetvédelmi kérdéseket is felveti. Az üzletlánc nagyobb és hatékonyabb ellátási láncokkal rendelkezik, ami csökkenti az élelmiszerhulladék-termelést és energiahatékonyságát növeli. Ugyanakkor beszállítóikat gyakran nyomás alatt tartja az árak lenyomása és a szakszervezet-ellenes politika miatt.

A Walmart példája rámutat arra, hogy a hipermarketekkel kapcsolatos hatások összetettek és nem egyértelműen pozitívak vagy negatívak. Azok az elemzések, amelyek azt mutatják, hogy a hipermarketeknek kedvező hatásaik vannak, gyakran csak egy-egy kiragadott eseten alapulnak, és nincs átfogó statisztikai alapjuk.

A Walmart példája ugyanakkor csak egy része a nagyobb globális folyamatnak, amely során a hipermarketek és a nagykereskedők egyre nagyobb hatalommal bírnak a termelőkkel és beszállítókkal szemben. Ez gyakran a kisebb vállalkozások és fejlődő országok számára is negatív hatásokkal jár. Az ilyen méretű kiskereskedelmi láncok hatásainak teljes megértése és értékelése azonban további kutatásokat igényel.

A Walmart példája azt is mutatja, hogy az élelmiszeripar és kiskereskedelem területén a globális koncentráció gazdasági, társadalmi és fenntarthatósági kérdéseket vet fel. Az áruházláncoknak jelentős szerepük van az élelmiszerláncokban, és tevékenységüknek számos következménye van, amelyeket alaposan meg kell vizsgálni, mielőtt következtetéseket vonnánk le a hipermarketek hatásairól.

A Walmart és hasonló hipermarketláncok világszerte egyre nagyobb szerepet játszanak az élelmiszeriparban, és ezeknek a vállalatoknak jelentős társadalmi és gazdasági hatásaik vannak. Azok a kérdések, amelyeket a Walmart példája felvet, nem csak az Egyesült Államokra, hanem a világ más részeire is vonatkoznak, és fontosak az élelmiszeripar és kiskereskedelem jövőjének megértése szempontjából.

Kapcsolódó cikkeink