Áresés és támogatás a tejpiacon
Árkiegészítésre számíthatnak a tejtermelők – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A beavatkozást az indokolja, hogy az utóbbi időben az állattartók literenként 20-30 forintot buknak a felvásárlási árak csökkenése miatt. Magyarországon a nyerstej kilónkénti termelői átlagára 78,68 forint, a kiviteli ár pedig 80,16 forint volt 2015 decemberében, egy hónap alatt 9 százalékkal, egy év alatt 8 százalékkal esett, és 2 százalékkal haladta meg a belpiaci árat.
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a nyerstej termelői átlagára, tavaly 80,38 forint volt, ami az előző évihez képest 22 százalékkal csökkenést jelent. A nyerstej kiviteli ára pedig 79,94 forint volt, ez az egy évvel korábbinál 27 százalékkal kevesebb.
Magyarországon a nyerstej felvásárlása 2015-ben tíz százalékkal volt több, mint az előző esztendőben. A nyerstej 59 százalékát a Dunántúlon, 36 százalékát az Alföldön, 5 százalékát Észak-Magyarországon vásárolták fel. Észak-Magyarországon 29 százalékkal csökkent, a Dunántúlon 16 százalékkal, az Alföldön 8 százalékkal emelkedett a nyerstej felvásárlása. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
Tejtermelés és feldolgozás: az Európai Uniótól a magyar trappistáig
Az Európai Unió tejtermelése 2023-ban elérte a 160,8 millió tonnát,…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >