Áremelésre kényszerülnek a tojástermelők a takarmánydrágulás miatt
A héjas étkezési tojások átadási árainak emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelő vállalkozások a takarmányok és a takarmány-alapanyagok drágulása miatt – tájékoztatta az MTI-t a Tojásszövetség hétfőn.
A közleményben az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozva kiemelték: a gabonafélék 25-30 százalékkal drágultak az elmúlt fél évben, a takarmánykukorica ára 2021 januárjának második hetében már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot. Hasonlóan alakulnak a kész takarmányok árai is – tették hozzá.
A szövetség szerint az előrejelzések alapján várhatóan az áremelkedés folytatódik, így a kész takarmányoknál az idei év első felében további 10 százalékos drágulás várható.
A gazdálkodók szerint az átadási árak emelésének nem kell szükségszerűen megjelennie a fogyasztói árakban, mert azok nagymértékben függnek a kereskedők árképzési gyakorlatától is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >Tojásválság küszöbén állunk?
Az amerikai és európai piacokon egyaránt áremelkedést tapasztalnak – a…
Tovább olvasom >Piszkos ketrecek, globális veszélyek: tyúkok milliói szenvednek világszerte
Egy friss nemzetközi jelentés rávilágított: több mint harmincöt országban tartanak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >