Aranybika: előleget fizetne a vevő, foglalót azonban nem

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 17. 00:01

Megtorpant a debreceni Aranybika szálló értékesítése, mert az orosz befektető a vételárból csupán előleget hajlandó letenni, foglalót nem.

A patinás debreceni szállodát működtető Cívis Hotels Zrt. egy orosz befektetőnek kívánja eladni az Aranybikát és az ugyancsak debreceni Best Western szállodát, amiért hétfőig 800 millió forint foglalót kellett volna a vevőnek egy magyar ügyvédnél letétbe helyeznie. Az orosz befektető azonban foglalóként nem, csupán vételár előlegként hajlandó a 800 milliót letenni – mondta el Baka Levente ügyvéd, a vevőt képviselő Glenroy Technologies Zrt. jogi képviselője az MTI-nek.
Tájékoztatása szerint a befektető azért nem helyez el foglalót, mert ha az ügylet az eladó miatt nem jönne létre, semmi biztosíték arra, hogy a Cívis Hotels Zrt. vissza tudná fizetni a foglaló dupla összegét.
A hétfői csődegyezségi tárgyaláson – miután előlegként nem fogadták el a pénzt -, a banki nagyhitelezők, illetve a nem biztosított kishitelezők nem tudtak megegyezni az azonnali felszámolási eljárás megkezdéséről, ezért ebben a kérdésben a bíróság fog dönteni. A korábbi csődvédelmi időszak egyébként február 25-én jár le. Baka Levente szerint az orosz befektető továbbra is fenntartja vételi szándékát.
Az Aranybika januárban került kritikus helyzetbe, amikor a helyi áramszolgáltató kikapcsolta az áramot a szállodában.
A vezérigazgató közlése szerint a szállóvendégek száma 2006 óta folyamatosan csökken az Aranybikában. A turisztikai-vendéglátóipari ágazatot jelentős mértékben sújtó gazdasági válság hatásai mellett a szálláshelyek debreceni túlkínálata is hozzájárult a patinás szálló hanyatlásához – közli az MTI.Kapcsolódó cikkeink