Arany-idézetek a kávé és a sütemény mellé

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 05. 10:27

Közösen népszerűsítik a költészetet a szervezők és a helyi kávézók, cukrászdák április 10. és 12. között a 15. Debreceni Költészeti Fesztivál idején: a vendégek kis papírtekercseken Arany-idézeteket is kapnak, verssel “ízesítve” így a kávét vagy süteményt – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján szerdán, a helyi Méliusz könyvtárban.

kave

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere mérhetetlen kincsnek nevezte a kétszáz éve született Arany János életművét: az idei fesztiválon rá emlékezve ünneplik Debrecenben a költészetet.
Április 11-én, a költészet napján – amely egyben Debrecen város napja is -, “a versek is villamossal utaznak” a cívisvárosban: ezen a napon a Csokonai Színház művészei bukkanhatnak fel meglepetésszerűen a helyi villamosokon, hogy Arany János költeményeit szavalják az utazóknak – tette hozzá.
Komolay Szabolcs a különleges programok közül még a Bábeliáda elnevezésű interaktív fordítói csoportjátékot emelte ki: középiskolás csapatoknak nyelvtudásuk alapján kell versrészleteket magyarról angolra, franciára és spanyolra, majd ezekről a nyelvekről újból magyarra fordítani.
A fordítói verseny résztvevői így “élesben” tapasztalhatják, hogyan hat a fordítás a versekre, hogyan lehet visszaadni hangot és jelentést egy másik nyelvben, vagy képes-e visszaadni a fordítás a versek eredeti tartalmát, a szerző gondolatait – jegyezte meg az alpolgármester.
Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója a fesztivál szlogenjére – “…dallal vagyok tele” – utalva emlékezetett rá, hogy Arany János maga is gitározott, verseit sok esetben gitározás közben, dallamra írta.
A különféle szavalóversenyek mellett erre is utalva színesíti az idei költészeti fesztivált a Debreceni Művelődési Központ szervezésében a “Kedv, remények, trillák…” című versmegzenésítési pályázat döntője és a Kaláka együttes Születésnapomra című koncertje a Kölcsey központban.
Szirák Péter irodalomtörténész, Debrecen irodalmi nagyrendezvényeinek kurátora úgy fogalmazott: “Arany János a díszvendége az idei költészeti fesztiválnak”.  (MTI)

Kapcsolódó cikkeink