Áprilisban tovább lassult az infláció Csehországban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 05. 11. 11:02

Áprilisban 12,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a márciusi 15,0 százalékról – jelentette a Cseh Statisztikai Hivatal csütörtökön Prágában.

Az éves szintű infláció tavaly március óta most volt a legalacsonyabb

Havi szinten a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek, elsősorban az élelmiszerek drágulása mérséklődött.
A csehországi infláció lassulása már harmadik hónapja tart. Az éves szintű infláció tavaly március óta most volt a legalacsonyabb: mindkét hónapban 12,7 százalék.

Az áprilisi inflációt jelentősen befolyásolta az élelmiszerárak alakulása. Éves összehasonlításban az élelmiszerek drágulása 17 százalékra mérséklődött. Havi szinten tavaly október óta most először mértek csökkenést – mondta újságíróknak Pavla Sedivá, a statisztikai hivatal szakigazgatója sajtóértekezleten.

Közlése szerint gyakorlatilag az összes alapvető élelmiszerfajta árának növekedése mérséklődött áprilisban: a lisztnél 6,3 százalékos volt a növekedés, a márciusi 32,6 százalék után, a húsnál 12,7 százalék, míg márciusban 22,7 százalékos volt az áremelkedés mértéke, a tojásnál 75,5 százalékról 41,2 százalékra mérséklődött a drágulás.

A háztartási kiadások terén mérséklődött a villany és a földgáz árának emelkedése, és lassabban nőttek a fűtés valamint a melegvízszolgáltatás árai is.

A másik oldalon például a nyári üdülések árai mintegy 20 százalékkal, a szállodai szobák és a vendéglői árak 17,4 százalékkal emelkedtek.

Az áprilisi infláció lassulása nagyobb volt, mint azt a cseh piaci elemzők várták. A várakozások szerint a csehországi infláció júniusban-júliusban kerülhet tíz százalék alá.

Kapcsolódó cikkeink