A vártnál jelentősebben csökkent az euróövezet kiskereskedelmi forgalma

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 06. 04. 11:03

Elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban az euróövezetben márciushoz képest.

 

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken azt közölte, hogy havi összevetésben a kiskereskedelmi forgalom 3,1 százalékkal esett. Szakértők szerényebb, 1,2 százalékos csökkenésre számítottak márciussal összevetve, amikor még 3,3 százalékos növekedést regisztráltak.
Éves szinten jelentős, 23,9 százalék volt a növekedés, de így is elmaradt a várt 25,5 százaléktól, azonban meghaladta a márciusi 13,1 százalékot.

Az Európai Unióban – az euróövezethez hasonlóan – 3,1 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenést regisztráltak áprilisban márciussal összevetve, éves szinten a forgalom 22,4 százalékkal nőtt.

Áprilisban az euróövezetben 5,1 százalékkal csökkent előző havihoz képest a nem élelmiszeripari cikkek forgalma, az EU-ban pedig 4,7 százalékkal. Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 0,4 százalékkal emelkedett, az EU-ban pedig nem változott márciushoz képest. Az élelmiszeripari és élvezeti cikkek forgalma az euróövezetben 2 százalékkal, az EU-ban pedig 1,9 százalékkal csökkent.

Éves összevetésben az üzemanyagforgalom 65,5 százalékkal, a nem élelmiszeripari cikkeké 42,6 százalékkal, az élelmiszer és élvezeti cikkeké 3,3 százalékkal nőtt idén áprilisban az euróövezetben. Az EU-ban az üzemanyagforgalom 54,3 százalékkal, a nem élelmiszeripari cikkeké 38,6 százalékkal, az élelmiszer és élvezeti cikkeké 3,4 százalékkal nőtt.

Az előző havihoz képest Portugáliában nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom áprilisban, 4,3 százalékkal. Lettországban 3,8 százalék, Litvániában pedig 3,7 százalék bővülést mértek. Márciushoz képest a legnagyobb csökkenést Szlovéniában regisztrálták áprilisban, 10,4 százalékosat, míg Dániában 8,6 százalékkal, Franciaországban pedig 6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom márciushoz képest.

Éves alapon Luxembourgban nőtt a kiskereskedelmi forgalom a legjelentősebben, 46,1 százalékkal áprilisban. A francia éves növekedés 42,1 százalék volt, a román pedig 41,7 százalék.

Magyarországon 1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi és 10,6 százalékkal nőtt éves összevetésben az Eurostat honlapján szereplő adatok szerint. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink