Áprilisban 3 százalékkal olcsóbbak lettek a gabonafélék

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 05. 11:35

Átlagosan 3 százalékkal lettek olcsóbbak a magyar gabonafélék 2015 áprilisban márciushoz viszonyítva a Magro.hu online mezőgazdasági piactéren, a termékek együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) értéke 8913 pontról 8619 pontra csökkent.

buza

A Magro.hu keddi közleménye szerint a csökkenésben többé-kevésbé mindegyik termény érintett volt, de leginkább a kukorica és a búza lett olcsóbb.

A kukorica áprilisban átlagosan 40 669 forintért cserélt gazdát, ami mintegy 5 százalékkal kevesebb a márciusi adatnál. Április utolsó napjaiban azonban drágulni kezdett a kukorica a hazai határidős piacon, ami akár a jelenleginél pár százalékkal magasabb árat vetíthet előre. Mindenesetre a világban inkább csökkennek az árak. Ezt a tendenciát erősítheti, hogy globálisan a tavalyi rekordtermésnél alig valamivel kevesebb várható idén, így kínálatban nem lesz hiány.

A kukoricához hasonló utat járt be idén a búza ára is Magyarországon: áprilisban 3 százalékkal csökkent az ára, ami leginkább a malmi búzát érintette. Ezzel a malmi búza átlagosan 53 450 forinton, a takarmánybúza pedig 48 150 forinton forgott. Normál időjárási körülmények között az árak további csökkenése várható a folytatásban is – írták. A világ árutőzsdéin év eleje óta lejtmenetben van a búza ára, világszerte jó, a 700 millió tonnát megközelítő termés várható.

Az árpa ára egy hónap alatt 2,5 százalékkal lett olcsóbb, így 40 500 forintba került tonnánként.

A Magro.hu mezőgazdasági online piactér főként gabonafélék, egyéb szántóföldi- és takarmánynövények, állatok, valamint zöldség-gyümölcs nagy tételben történő kereskedelmét segíti. A felmérés 8400 regisztrált felhasználót tartalmazó adatbázis alapján készült, a rendszerben az elmúlt két évben 3,7 millió tonna gabona fordult meg, több mint 1 millió tonna zöldséget-gyümölcsöt és 105 ezer darab haszonállatot kínáltak eladásra és megvételre – közölte a Magro.hu. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink