APEH-ellenőrzések: 130 milliónyi bírság a boltosoknak

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 12. 00:00

Nem romlott, de nem is javult a vállalkozások szabályszerű működése. Így összegezhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal március 16-a és április 5-e között végzett Tavaszi ellenőrzéssorozata.

Az ellenőrzés a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékekre terjedt ki, így az édesipari árukra, süteményekre, italokra, virágokra, kölnikre, parfümökre, ünnepi üdvözlő kártyákra, sőt még egy "nyuszi kölcsönzőben" is megjelentek a revizorok. A vizsgálatok szervezésekor az életszerűség volt az alapvető szempont, így késő délután, este és hétvégeken is dolgoztak az ellenőrök.
Az akció három hete alatt a mintegy 350 revizor több mint 6 ezer vizsgálatot végzett. Ellenőrizték a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását, a forgalmazott áruk eredetét illetve a pénztárgépek adómemóriájának előírásszerű kiíratását.
Az összes vizsgálat 14,8%-a zárult megállapítással, ezért várhatóan 130 millió forint bírságot szabott ki az állami adóhatóság. Ezen túl 219 üzlet 12 és 60 nap közötti bezárásáról intézkedett, illetve intézkedik a hivatal, továbbá 25 vállalkozás esetében a tevékenység végzését függesztik fel 12 napra. A szabálytalanságok listáját továbbra is a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása a listavezető – írja a penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink