Anglia beleroppan a Brexitbe?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 10. 10. 10:27

Senkit sem kell, hogy meglepjenek Nagy-Britannia uniós kilépésnek negatív gazdasági és társadalmi hatásai. Borítékolható volt, hogy rosszabb gazdasági teljesítmény és valamelyest alacsonyabb életszínvonal jellemzi majd az országot ahhoz képest, mintha az EU tagja maradt volna.

Áruhiány van sok helyen

De mivel nincs két párhuzamos világ, ezért a Brexit-párti politikusok bíztak abban, hogy mindez rejtve marad. A 100 ezer kamionsofőr hiánya miatt bekövetkező látványos zűrzavar intő jel kell, hogy legyen minden populista politikus számára, akinek megfordul a fejében az EU-s kilépés. Az unió elhagyását ugyanis még a világ egyik legfejlettebb országa sem tudta néhány karcolással átvészelni, legjobb esetben is mély, lassan gyógyuló, és olykor még fájdalmasabbá váló sebek emlékeztetik őket a kilépésre.

Együttérzést váltottak ki az emberekből azok a képsorok, amelyek a Brexit hatásai miatt problémákkal küzdő Nagy-Britanniából érkeztek az elmúlt hetekben. Senki sem tud kárörvendőn mosolyogni azon, hogy a bevándorlókra épülő ágazatokban fellépő munkaerőhiány miatt egyszer csak élelmiszer- és üzemanyaghiány lép fel. Pedig végső soron mindenki tudta – beleértve a Brexit mellett kampányoló elitet –, hogy alacsonyabb gazdasági teljesítmény, romló életszínvonal jellemzi majd az országot, és benne volt a pakliban, hogy ellátási zűrök lesznek azután, hogy elhagyják az Európai Uniót. Még akkor is borítékolható volt mindez, ha nem a hard Brexit forgatókönyv valósul meg. A rendezetlen kilépéssel azonnali szabadesés vette volna kezdetét, de nem volt kétséges, hogy a puhább Brexitet is megszenvedi a gazdaság, hiszen egész egyszerűen lehetetlen felkészülni arra, hogy egy ország egyik pillanatról a másikra szembe megy azzal a globalizációval, amelynek ő maga is fontos építőkockája.

A cikk folytatása itt olvasható...

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink