Amit az élelmi rostokról tudni érdemes

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 14. 08:00

Az élelmi rostok célzott kutatása mintegy 30 évvel ezelőtt kezdődött, és mára már kissé divattá is vált a rostfogyasztás fontosságának túldimenzionálása. Ez azonban káros hatásokhoz is vezethet. Az összes élelmi rost az emészthetetlen szénhidrátok és a lignin összege.Az egészséges táplálkozás során nagy szükség van az élelmi rostok optimális mennyiségének bevitelére, de mint minden mást, ezt sem szabad túlzásba vinni. Különböző szakirodalmi ajánlások szerint az ideális bevitel 20-30 g/nap között van. Az élelmi rostok jelentős mennyiségű folyadékot vesznek fel, ezért a folyadékpótlásról feltétlenül gondoskodni kell.
Élelmi rost szinte kizárólag növényi eredetű élelmiszerekben található. Legfontosabbak a gabona eredetű élelmiszerek és a zöldségek, gyümölcsök.
A rostokban gazdag táplálkozás előnyei: Kevesebbet eszünk az energiadús összetevőkből, lassabb a gyomorürülés, teltségérzet alakul ki. Csökken a vékonybél felszívóképessége, fokozódik a bélmozgás, gyorsul a kiürülés. Bizonyos mértékben megkötik a nehézfémeket és egyéb mérgező anyagokat, ezáltal elősegítik azok kiürülését.
A túlfogyasztás (50 g/nap felett) kedvezőtlen hatásai: Nemcsak a méreganyagokat, hanem a vitaminokat és fontos nyomelemeket, sőt a gyógyszerek hatóanyagait is képesek megkötni a rostok, és fokozzák kiürítésüket. Ezért ezek pótlásáról gondoskodni kell. Előfordulhat puffadás, krónikus hasmenés, hányás, és maradandó károsodás a bél felszívófelületén.
Fontos tehát, hogy optimális mennyiségben fogyasszunk élelmi rostot, és ezt mesterséges kiegészítés nélkül érjük el, az élelmiszereink okos és változatos összeválogatásával.
Kísérjük figyelemmel az élelmiszerek jelölését, ahol gyakran feltüntetik a 100 g élelmiszerben lévő rost mennyiségét.
Többnyire javasoljuk a gyártóknak, hogy fogyasztóik jobb tájékoztatása érdekében tüntessék fel termékeiken a 8 paraméteres (energiatartalom, fehérje, szénhidrát, ebből cukrok, zsír, ebből telített zsírsavak, élelmi rost, nátrium) tápértéktáblázatot. Az ehhez szükséges valamennyi laboratóriumi vizsgálatot az SGS-laborok kedvező áron elvégzik. (X)

Kapcsolódó cikkeink