Amikor már pénzért sem jutunk élelemhez

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 30. 11:40

A mezőgazdasági termékek termelése évről évre elmarad a fogyasztástól, így a legfőbb terményeknél a készletszintek igen alacsonyra süllyedtek. Jim Rogers, a neves befektető szerint egy esetleges kínálati sokk már könnyen élelmiszerhiányhoz vezethet egy-két éven belül, ahol már pénzért sem juthatunk majd élelemhez.

A világ élelmiszer termelési helyzete tovább romlott, így egy esetleges kínálati sokk már bőven elég ahhoz, hogy túlkereslethez, élelmiszerhiányhoz, és az árak elszállásához vezessen – mondta Jim Rogers. Vagy csinálunk valamit, vagy pár éven belül olyan helyzetben találhatjuk magunkat, ahol már semennyi pénzért nem kapunk élelmet – figyelmeztetett, az agrártermékekbe szintén befektető guru. Az élelmiszerárak emelkedését mutató FAO élelmiszerár-index 9-szer emelkedett az elmúlt 11 hónapból, és továbbra is a februári történelmi csúcsok közelében tartózkodik.

Az agrárpiaci termékek árfolyamát felfelé hajtja, hogy például a leginkább használt kukorica készletei mindössze 47 napi fogyasztást fedeznek – az USDA adatai szerint, ami 1974 óta nem látott alacsony szintet jelent. Ráadásul hiába nő a termelés, a kereslet bővülése azt is meghaladja. A kukorica árfolyama ugyan 6,7 százalékot esett eddig a második negyedévben, a termény ára egy év alatt azonban így is több mint 90 százalékot emelkedett.

Nem jobb a helyzet a népszerű gabona, a búza piacán sem, ahol a készletek szintje három éves mélyponton van, mivel a fogyasztás már második éve múlja felül a termelést. A készletekről Rogers is úgy nyilatkozott, igen komoly problémát jelentenek az alacsony készlet szintek – írja a Bloomberg. Hosszútávon az agrártermék iránti keresletet tovább növelheti az egyre növekvő mértékű etanol gyártás, és a kínai hús iránti keresletnövekedés, amely jelentős takarmány igényt támaszt az agrártermékek iránt – írja a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink