Amerikai–orosz tárgyalás a klóros csirkékről

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 12. 00:00

Az amerikai kormány tárgyalást kezdeményezett az orosz kormánnyal, miután Oroszország január 1-jétől megtiltotta a klórtartalmú szerekkel tisztított baromfi importját. Az amerikai szakértők küldöttsége a jövő hét végén utazik Moszkvába.

Oroszország 2008-ban 801 millió dollárért importált baromfitermékeket az Egyesült Államokból, ezzel az amerikai baromfiipar legnagyobb külpiaca volt. A múlt hét óta érvényes orosz tilalom elsősorban az amerikai exportőröket érinti, mivel az Egyesült Államokban elterjedt gyakorlat, hogy klórtartalmú fertőtlenítőkkel kezelik a vágott szárnyasokat. Az orosz egészségügyi főhatóság vezetője, Gennagyij Onyiscsenko korábban azt mondta, hogy a tilalom nem vonatkozik az Európai Unióból származó importra, mert ott már nem engedélyezik a felületi szennyeződések eltávolításához klór használatát.
Az amerikai mezőgazdasági miniszter, Tom Vilsack  utalt arra, hogy tudomása szerint számos orosz feldolgozó üzemben szintén használnak klóros anyagokat, úgyhogy a tilalom számukra is bonyodalmat okoz, de legalábbis nem igazságos csak a külföldi szállítókat büntetni. Az amerikai álláspont szerint a klóros tisztítás egyébként is biztonságos és hatékony módszer, és az orosz aggodalom meghaladja a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagországaiban szokásos tudományos szabványokat. Oroszország azonban még nem tagja a WTO-nak, úgyhogy ott nem lehet panaszt tenni ellene – elemzők szerint eggyel több ok, hogy az Egyesült Államok segítse Oroszország WTO-csatlakozási folyamatának befejezését – írja a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink