Amerikából jöttem

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 05. 05. 08:00

Az Egyesült Államokban járt február végén Bicsár Attila, az Alabárdos étterem konyhafőnöke. Február 26-án, New York egyik legtekintélyesebb szakácsiskolájában, a French Culinary Institute-ban tartott magyar főzőbemutatót, a rendezvényt a Magyar Kulturális Intézet szervezte, az idei esztendőben megrendezésre kerülő New York-i és washingtoni kulturális évad egyik gasztronómiai programjaként.– Tavaly nyáron merült fel a bemutató lehetősége, ekkor vetette fel a Kulturális Intézet a tőlük alig néhány épületnyire lévő iskola vezetőinek, hogy egy magyar séf tarthatna előadást a szakácsiskola tanulóinak – meséli Bicsár Attila. – Ezt követően hazánkban járt a French Culinary Institute főszakácsa és tanulmányi igazgatója, Christina Wang, akik leteszteltek jó néhány, ajánlott budapesti éttermet. Ennek eredményeként lettem én a szerencsés kiválasztott.
A hetven férőhelyes előadóterem széksorait megtöltötték az érdeklődők, melyek között az iskola diákjai és oktatói mellett a nagyváros gasztrobloggerei is képviseltették magukat, és ott voltak a New York-i éttermek séfjei – köztük Michelin-csillagos konyhafőnökök is. Míg az előadóban a magyar séf készítette a lecsóból, paprikás csirkéből és túrógombócból álló magyar menüt, a színfalak mögött, a tankonyhában az iskola tanulói az ő receptje és utasításai alapján főzték ugyanazokat az ételeket.
– Nem volt egyszerű feladat az ételsor összeállítása. Figyelembe kellett venni az amerikai étkezési szokásokat és az ottani alapanyag-beszerzési lehetőségeket – folytatja Bicsár Attila. – Kifejezett kérés volt, hogy pörkölt és gulyás ne legyen, mert ezt a tengerentúliak osztrák ételként ismerik…
A bemutatót követő héten a New York-i Café des Artistes vendégei kóstolhatták meg Bicsár „Alabárdos” menüjét. A séf pedig a munka mellett ellátogathatott a város Michelin-csillagos éttermeinek konyhájára, némi bepillantást nyerhetett az ott folyó munkába. A látogatást később viszonozták olyan kollégák, mint Mario Batali amerikai sztárséf, étteremlánc-tulajdonos, számos televíziós konyhashow házigazdája.
– Nem csak vittem gasztronómiát, de hoztam is. Hazafelé csaknem túlsúlyos lett a csomagom, olyan mennyiségű szakmai könyvet vásároltam New Yorkban – mondja búcsúzóul Bicsár Attila.

Kapcsolódó cikkeink