Amerikában biztonságosnak ítélték az aszpartámot
2005-ben egy olasz kutatócsoport azt állította, hogy az édesítőszer rákot okoz, ezért az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak.Az édesítőszerekben, üdítőkben és más termékekben használt aszpartámot az Egyesült Államokban már egy 2005-ös, félmillió
résztvevővel végzett tanulmány is biztonságosnak találta, ám amikor pár
hónappal később egy Olaszországban, patkányokon végzett tanulmány azt
állította, hogy bizonyítékuk van az aszpartám-fogyasztás hatására bekövetkező
megnövekedett tumoraktivitása, az FDA felülvizsgálatot indított az ügyben.
A most nyilvánosságra hozott közlemény szerint az amerikai Élelmiszer- és
Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) megállapította, hogy „… a kapott adatok
nem támasztják alá az aszpartámmal kapcsolatos ténymegállapításokat.
Vizsgálatunk alapján a kóros elváltozások esetlegesek voltak és spontán módon
jelentek meg a kísérleti állatokban."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >