Amerikában biztonságosnak ítélték az aszpartámot
2005-ben egy olasz kutatócsoport azt állította, hogy az édesítőszer rákot okoz, ezért az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak.Az édesítőszerekben, üdítőkben és más termékekben használt aszpartámot az Egyesült Államokban már egy 2005-ös, félmillió
résztvevővel végzett tanulmány is biztonságosnak találta, ám amikor pár
hónappal később egy Olaszországban, patkányokon végzett tanulmány azt
állította, hogy bizonyítékuk van az aszpartám-fogyasztás hatására bekövetkező
megnövekedett tumoraktivitása, az FDA felülvizsgálatot indított az ügyben.
A most nyilvánosságra hozott közlemény szerint az amerikai Élelmiszer- és
Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) megállapította, hogy „… a kapott adatok
nem támasztják alá az aszpartámmal kapcsolatos ténymegállapításokat.
Vizsgálatunk alapján a kóros elváltozások esetlegesek voltak és spontán módon
jelentek meg a kísérleti állatokban."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Indul a karácsonyi roham a játékpiacon
Kezdetét veszi a hazai játékpiac legforgalmasabb időszaka: a karácsony előtti…
Tovább olvasom >Többutas csomagolások jövője – mire készüljön a kereskedelmi szektor?
Az Európai Parlament 2024. április 24-én jogalkotási állásfoglalást adott ki…
Tovább olvasom >10 éves a magyar Black Friday – az akcióvadászattól a tudatos vásárlásig
A Black Friday Magyarországon 10 év alatt sokat változott: míg…
Tovább olvasom >