Amerikában biztonságosnak ítélték az aszpartámot
2005-ben egy olasz kutatócsoport azt állította, hogy az édesítőszer rákot okoz, ezért az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak.Az édesítőszerekben, üdítőkben és más termékekben használt aszpartámot az Egyesült Államokban már egy 2005-ös, félmillió
résztvevővel végzett tanulmány is biztonságosnak találta, ám amikor pár
hónappal később egy Olaszországban, patkányokon végzett tanulmány azt
állította, hogy bizonyítékuk van az aszpartám-fogyasztás hatására bekövetkező
megnövekedett tumoraktivitása, az FDA felülvizsgálatot indított az ügyben.
A most nyilvánosságra hozott közlemény szerint az amerikai Élelmiszer- és
Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) megállapította, hogy „… a kapott adatok
nem támasztják alá az aszpartámmal kapcsolatos ténymegállapításokat.
Vizsgálatunk alapján a kóros elváltozások esetlegesek voltak és spontán módon
jelentek meg a kísérleti állatokban."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >Merre tovább Student Design?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás adott otthont a POPAI nemzetközi…
Tovább olvasom >A Borsodi a magyar futballválogatott hivatalos söre
Együttműködési megállapodást kötött a Borsodi Sörgyár és a Magyar Labdarúgó…
Tovább olvasom >