Amerikában biztonságosnak ítélték az aszpartámot
2005-ben egy olasz kutatócsoport azt állította, hogy az édesítőszer rákot okoz, ezért az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak.Az édesítőszerekben, üdítőkben és más termékekben használt aszpartámot az Egyesült Államokban már egy 2005-ös, félmillió
résztvevővel végzett tanulmány is biztonságosnak találta, ám amikor pár
hónappal később egy Olaszországban, patkányokon végzett tanulmány azt
állította, hogy bizonyítékuk van az aszpartám-fogyasztás hatására bekövetkező
megnövekedett tumoraktivitása, az FDA felülvizsgálatot indított az ügyben.
A most nyilvánosságra hozott közlemény szerint az amerikai Élelmiszer- és
Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) megállapította, hogy „… a kapott adatok
nem támasztják alá az aszpartámmal kapcsolatos ténymegállapításokat.
Vizsgálatunk alapján a kóros elváltozások esetlegesek voltak és spontán módon
jelentek meg a kísérleti állatokban."
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >