AM: stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Agrárminisztérium (AM) és a Debreceni Egyetem – közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel.

(Fotó: Pixabay)
A tájékoztatás szerint a partnerségről szóló dokumentum aláírásán Nagy István agrárminiszter kijelentette: „az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem között létrejött stratégiai együttműködés kifejezi közös céljainkat, a magyar agrárium versenyképességének erősítését és a hazai élelmiszeripar eredményességének fejlesztését”. A rendezvényen a tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a csütörtökön aláírt stratégiai partnerségi megállapodással a debreceni agrár-felsőoktatás egy újabb mérföldkőhöz érkezett – írták. Az Agrárminisztérium és a Debreceni Egyetem közös érdeke a hosszú távú biztonságos élelmiszer-előállítás, amely jól képzett szakemberek, modern vívmányok és fejlesztések nélkül nem megvalósítható. A tudomány segítségével keresik a válaszokat arra, hogy innovációval, fejlesztésekkel, intenzív és erőforrás-hatékony technológiákkal hogyan tudják ellenállóbbá tenni a mezőgazdaságot – fejtette ki a tárcavezető. „Ezért olyan, a jövőnk szempontjából meghatározó területeken működnek együtt a partnerek, mint például a vízgazdálkodás, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás vagy éppen az agrár- és élelmiszeripari termelés ökológiai lábnyomának csökkentése” – tette hozzá a közlemény szerint.
A miniszter kitért arra is, hogy a jövő szempontjából a partnerség másik hangsúlyos területe az agrár-felsőoktatás és a középfokú agrárszakképzés
Hiszen a generációváltás sikere a magyar mezőgazdaság jövőjének záloga. A szakképzés és a felsőoktatás megújításának köszönhetően egyre több fiatal választja az agrárszakmát, ami a vidéknek is nagy erőt jelent – áll a közleményben. Nagy István azt mondta, a stratégiai megállapodás olyan területeket is érint, mint a szaktanácsadás és tudásmenedzsment az élelmiszerláncban és a vidékfejlesztésben; az agrár K+F+I és a tudományos eredmények gyakorlati hasznosíthatósága; élelmiszeripar és élelmiszer-kereskedelem, hal- és vadgazdálkodás, az agro-kulturális örökség ápolása, az agrárium és a magyar vidék társadalmi elfogadottságának erősítése – közölte az AM.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Hatalmas károk a mezőgazdaságban, gyorsítani kell a biológiai alapok innovációját
A modern magyar mezőgazdaság a legnehezebb öt évén van túl,…
Tovább olvasom >Érkezik a segítség a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt károsult gazdálkodókhoz
Megjelent a kormányzati segítségnyújtást lehetővé tevő rendelet, amely alapján a…
Tovább olvasom >Az unióban is drágul a tojás
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Zsigó Róbert: érezhetően csökken az alapvető élelmiszerek ára az árrésstop hatására
Az árréstop bevezetésének hatására érezhetően csökken az alapvető élelmiszerek ára…
Tovább olvasom >3,6 milliárd forintot fordított új szupermarket építésére a SPAR Szentendrén
Mintegy 3,6 milliárd forintos saját forrásból elkészült az ország legújabb…
Tovább olvasom >Funkcionális alkoholmentes sört mutatott be a Dreher
Speciális összetétellel rendelkező, szénhidrát-elektrolit oldatokkal készülő alkoholmentes sört vezet be…
Tovább olvasom >