AM: Magyarország ellenzi, hogy gyengébb minőségű szőlőfajtákból is lehessen bort készíteni
Az Európai Bizottság engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból, Magyarország azonban ellenzi a javaslatot; a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar kezdeményezést további 12 uniós tagállam támogatta – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.
A közös agrárpolitika (kap) borágazatra vonatkozó javaslatairól az uniós agrárminiszterek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén tárgyaltak Brüsszelben.
A közlemény szerint a magyar álláspontot támogató 12 tagállam adja az EU borszőlőtermesztésének több mint a 90 százalékát.
A közlemény idézte Nagy István agrárminisztert, aki a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy ezeket a borelőállítás szempontjából idejét múlt fajtákat alapos indokkal tiltották ki. Az ezek között szereplő Othello vagy Noah fajták alkalmasak lehetnek csemegeszőlőnek, azonban a bortermelésbe történő bevonásuk veszélyeztetheti az európai, és köztük a magyar borok hosszas erőfeszítések árán elért jó hírnevét és hagyományosan magas minőségét.
Nagy István kiemelte, vitán felül áll, hogy a kap-nak és ezen belül a borágazatnak is hozzá kell járulnia a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásához, de erre a korábban okkal betiltott fajták újra engedélyezése nem lehet a megoldás. A javaslat jóval nagyobb kárt okozna az uniós boroknak minőségi és versenyképességi szempontból, mint amennyit javítana az ágazat fenntarthatóságán – jelentette ki a miniszter. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Vízválasztó év a szőlészetben: így küzdenek a borászok az aszállyal
A virágzás utáni szakaszban járó szőlőültetvények számára most kritikus a…
Tovább olvasom >Az EU alapvető árucikkek, valamint egészségügyi eszközök felhalmozására tett javaslatot válságok esetére
Az Európai Bizottság javaslatokat mutatott be alapvető szükségleteket kielégítő áruk,…
Tovább olvasom >Élénkült az EU baromfihúsimportja 2025 első negyedévében
Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja csaknem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >