AM: kevesebb a súlyos jogsértés és bírság a tavaszi élelmiszerellenőrzésen
Kevesebb volt a súlyos jogsértés és csökkent a bírságok száma a szezonális élelmiszerellenőrzésen, és javult az ellenőrzés alá vont termékek minősége – közölte az Agrárminisztérium (AM) az eddigi eredmények alapján kedden az MTI-vel.
A közlemény felidézi: 2019-ben március 25-től április 22-ig, húsvét hétfőig tart országosan a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése, azt a tárca rendelte el, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le.
Az országos akció félidejéig, április 7-ig 1913 ellenőrzést végeztek el a szakemberek, ennek során közel ötmillió forint bírságot szabtak ki a feltárt szabálytalanságok miatt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva idén több kisebb szabálytalanságot (68 eset), viszont kevesebb súlyos jogsértést (55 eset) állapítottak meg és utóbbival összefüggésben a kiszabott bírság mértéke is csökkent. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 13 esetben volt szükség – közölte az AM.
A tavalyihoz képest idén kevesebb higiéniai hiányosság fordult elő, több probléma volt a termékek nyomon követhetőségével, amelyet elsősorban a piaci, vásári értékesítés kapcsán tapasztaltak a szakemberek.
A tavalyihoz képest csökkent a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya is: a vizsgált 9994 hazai és külföldi élelmiszerből 173-at, az ellenőrzött tételek 1,7 százalékát kellett kivonni a forgalomból 2,8 tonna mennyiségben, ezek értéke több mint 1 millió forint. A forgalomból kivont tételek aránya a tavalyihoz képest csökkent: 2018-ban 2,3 százalék volt.
Idén kevesebb lejárt terméket találtak az ellenőrök a vizsgált élelmiszerek között, arányuk nem érte el a vizsgált tételek 1 százalékát. A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (amelybe beletartozik a sonka) között a forgalomból kivont tételek aránya az összes vizsgált tétel 0,3 százaléka volt (tavaly 1,5 százalék, 2017-ben 1,7 százalék), amire leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta miatt volt szükség. A számok javulást mutatnak.
Zsigó Róbert államtitkár a közleményben kiemelte: az idei akció egyik legkedvezőbb tapasztalata és az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének hozadéka, hogy általánosságban javult a vizsgálat alá vont termékek minősége. Mindez annak a célnak a megvalósulása felé mutat, miszerint a kormány az ünnepek idején is garantálni szeretné, hogy kiváló minőségű, biztonságos, egészséges és mindenekelőtt hazai élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára – tette hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Lidl és az Agrárminisztérium bejelentette: indul a hazai dinnyeszezon
Megérkezett az első, magyar beszállítóktól származó görögdinnye szállítmány a Lidl…
Tovább olvasom >Közelebb kell hozni egymáshoz a termelőket és a fogyasztókat
A rövid ellátási lánc megerősítésével közelebb kell hozni egymáshoz a…
Tovább olvasom >Súlyos veszély fenyegeti a magyar szőlőültetvényeket – a Nébih cselekvésre hívja a gazdákat
Az amerikai szőlőkabóca által terjesztett aranyszínű sárgaság fitoplazmás betegség jelenleg…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >