AM: készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 09. 23. 11:25

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.

Az AM közölte: a hazai halgazdálkodás és akvakultúra egyik legfontosabb szakmai fórumán az innováció került középpontba.
Szentpéteri Sándor elmondta, hogy Magyarországon folyamatban van a 2021-27-es időszakra vonatkozó felülvizsgált Nemzeti akvakultúra stratégiai terv és a Magyar akvakultúra-fejlesztési operatív program előkészítése.
Elmondta: a környezetbarát megoldások, a klímasemlegesség, a biodiverzitás megőrzése és az ökoszisztéma-szolgáltatások az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fognak kapni, azonban ezek nem mehetnek a versenyképesség rovására. A programozás során ezért a környezeti, gazdasági és szociális fenntarthatóságnak együtt kell járnia a versenyképesség fejlesztésével. Ennek értelmében a fejlesztési célú beruházások megvalósítása és az innováció továbbra is fontos szerepet fog játszani Magyarország akvakultúra-fejlesztési stratégiájában, emellett arra törekednek, hogy a támogatott innovációs projektek még gyakorlatorientáltabbak legyenek.
Megjegyezte, hogy szintén fontos a nemzeti stratégiai tervezés kereteit meghatározó, fenntartható akvakultúráról szóló bizottsági iránymutatás, amelynek felülvizsgálata jelenleg zajlik, de várhatóan az év végéig véglegesítik és elfogadják. Ezenfelül meghatározó Magyarország szempontjából az Európai zöld megállapodás és az ennek részét képező „Termőföldtől az asztalig” stratégia, valamint a Biodiverzitás stratégia, hiszen ezekre az alapdokumentumokra építik az „itthoni” stratégiát és programot egyaránt – fűzte hozzá a helyettes államtitkár. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink