AM: csaknem nyolcmillió tonna az idei kukoricatermés

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 11. 14. 11:25

Az országban a legnagyobb területen termesztett őszi betakarítású szántóföldi növény, a kukorica az idén 982 ezer hektáros területről hektáronként 8 tonnát kissé meghaladó hozammal, összesen 7,8-7,9 millió tonnás termést adott – közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön az MTI-vel, miután november első felében befejeződött Magyarországon a szántóföldi növények őszi betakarítása, és a betakarított növényeket biztonságosan betárolták.

Az idei kukoricatermés 7 százalékkal meghaladta az előző öt év átlagát.
A betakarítás elvégzése mellett a gazdák az őszi vetésekkel is ütemesen haladtak idén. Az 1 millió hektáros őszi búza vetésterületének készültsége jelenleg 97 százalékos, a többi őszi vetésű gabonáé gyakorlatilag befejeződött – tették hozzá.
A közlemény szerint napraforgóból 561 ezer hektárról történelmi rekordnak számító hektáronként 3 tonna feletti országos átlaghozam mellett 1,7 millió tonnás termést takarítottak be.
Szójából 60 ezer hektáros termőterületről – hektáronként 2,86 tonna hozammal – 170 ezer tonna termett.
Az AM közölte, hogy a korábbi évekhez viszonyítva a betakarított terület nagysága a kukorica kivételével enyhén csökkent. Ugyanakkor a rendkívül kedvező hektáronkénti hozamoknak köszönhetően az összes termés mindhárom növényfajnál lényegesen – a napraforgóból 6 százalékkal, szójából pedig közel 14 százalékkal – meghaladta az elmúlt öt év átlagtermését. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink