AM: az élelmezésbiztonság kiemelten fontos minden országban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 05. 12. 11:20

A biztonságos, stabil élelmiszerellátás kiemelt fontosságú, ennek megvalósítása minden ország elsőszámú célja; az elmúlt időszak eseményei, a koronavírus-járvány okozta kihívások, az orosz-ukrán háború következményei még inkább rávilágítottak erre – jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a FAO 33. Európai Regionális Konferenciáján az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.

 

Hatékonyabb, ellenállóbb és fenntarthatóbb élelmezési rendszerre van szükség

A közlemény szerint a rendezvény az európai agrárminiszterek és más magas rangú kormányzati képviselők találkozója, amely a mezőgazdaság és az élelmezés aktuális kihívásaira keres egybecsengő, regionális szintű válaszokat.

Hozzászólásában az államtitkár kiemelte, hogy a FAO prioritásaival összhangban Magyarország is törekszik a partnerségek elmélyítésére a hatékonyabb, ellenállóbb és fenntarthatóbb élelmezési rendszer megvalósítása érdekében. Magyarország ennek érdekében a Visegrádi Csoport jelenlegi elnökeként regionális párbeszédet indított a V4+4 országok között a fenntartható élelmezési rendszerekről.

A magyar kormány számos intézkedést vezetett be a fenntartható fogyasztás támogatása, valamint a tudatos fogyasztói magatartás ösztönzése érdekében – emelte ki az államtitkár. Hangsúlyozta továbbá, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításának felgyorsításában. A precíziós gazdálkodás mögött álló technológia révén növelhető az élelmiszertermelés stabilitása és kiszámíthatósága, amely nagyban elősegíti a jobb gazdálkodói döntéseket.
Az élelmezési rendszerek átalakítása felé vezető úton nem szabad elfelejteni, hogy az élelmezési rendszerek alapkövei a gazdák. Kiemelten fontos a zöld célok és a gazdák versenyképessége közötti egyensúly megtartása, hiszen az élelmezésbiztonság elsődleges kell, hogy legyen – hangsúlyozta hozzászólásában Feldman Zsolt a tárca közleménye szerint. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink