AM-államtitkár: nemzeti érdekünk a hazai gasztronómiai tradíció fennmaradása
Hitvallásunk az értékteremtés, ezt közvetítik a hazai termékek igényes megjelenésükkel, kiváló minőségükkel, a gasztronómiai hagyományok ápolásával és az egészséges táplálkozás lehetőségének megteremtésével – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.-nél tett látogatásán, Mezőberényben.

Kép: familiateszta.hu
Az Agrárminisztérium közleménye szerint az államtitkár elmondta: a magyar gasztronómiai tradíció fennmaradása nemzeti érdekünk. Ezeket a kincseket a jövő nemzedéke számára is meg kell őrizni, és át kell adni.
Erdős Norbert megjegyezte, az Agrárminisztérium az élelmiszeripari beavatkozások tervezésénél nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar élelmiszertermelők beruházások révén minél versenyképesebb termékekkel léphessenek a hazai és az exportpiacokra.
A tésztafogyasztás hazánk gasztrokultúrájában is meghatározó. A világban Olaszországban a legmagasabb az egy főre jutó száraztészta fogyasztás, Magyarország a 15. helyen van 7,1 kilogramm/fővel – mondta.
A koronavírus-járvány is rávilágított arra, hogy a hosszan eltartható, könnyen elkészíthető élelmiszerek iránt kimagasló a kereslet, de ettől függetlenül is optimisták a várakozások. A globális tésztapiaci növekedés tendenciáit tekintve 2019-2023 között 5,85 százalékos növekedés várható. A piaci hajtóerejét a foglalkoztatott népesség növekedése, a kényelmi ételek iránti igény és a fogyasztói életmód megváltoztatása adja – mutatott rá az államtitkár.
Erdős Norbert ismertette: a tésztafélék fogyasztása az elmúlt években enyhe emelkedésnek indult Magyarországon. A magyar fogyasztók a tészta belső terméktulajdonságai szempontjából a teljes kiőrlésű és tönkölylisztes, valamint a soktojásos tésztákat választják. A magyar fogyasztók részéről növekszik az igény az egészséges táplálkozásba illeszthető őrlemények mint a tönköly, az amaránt, a rizs, valamint a kukorica felhasználásával készült termékek iránt. Mind az otthoni körülmények között, mind a gasztronómiában fontos helye és szerepe van a tésztaféléknek és fogyasztásuknak.
A Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. legnépszerűbb, 8 tojásos tésztakategóriájából a házi jellegű eperlevél, tarhonya, lebbencs, valamint sodort csigatészta 2016 óta a Megyei Értéktárba felvett érték. Az idei évtől pedig a Família tészta termékek a Magyar Termék védjegy birtoklói – ismerteti közleményében a szaktárca. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A tarvágás káros, és az állami erdészetek tudnák felelősebben kezelni hazánk erdeit – ezt üzeni a WWF Magyarország Klímabarát Erdőgazdálkodó díja
Az Agrárminisztérium közleménye, illetve a közösségi média számára készült videója…
Tovább olvasom >Új éttermi szolgáltatást vezetett be a Munch
Elindult a Munch Club, amely exkluzív éttermi 1+1 Dealekkel és…
Tovább olvasom >Gourmet kaland útközben is: megújult az OMV VIVA nyári gasztrokínálata
A nyár nemcsak a szabadságról és a napsütésről szól, hanem…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tarja, vizes törölköző, trükkök – így grillez a magyar!
Dübörög a nyár, a grillsütők folyamatosan dolgoznak, és a magyar…
Tovább olvasom >Préda Máté a DODO új magyarországi vezetője
Az utolsó kilométeres, okoslogisztikai szolgáltatásokat kínáló DODO Préda Mátét bízta…
Tovább olvasom >Szobaszervíz helyett ételrendelés – házhoz megy a lángos
Egyre több turista rendel ételt a szállására a foodora nemzetközi…
Tovább olvasom >