AM: a felelős gazdálkodáshoz elengedhetetlenek az agrárbiztosítások

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 12. 11:21

A mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer kiépülésével, valamint az Agrárminisztérium (AM) és az agrárbiztosítók több mint kilencéves példaértékű összefogása eredményeképpen évről évre nő a termelői öngondoskodás; az együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt Nagy István agrárminiszter az agrárbiztosítási piac szereplőivel – tájékoztatta a tárca pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint az egyik legfontosabb agrárpolitikai cél, hogy megérje gazdálkodni és vidéken élni, e szándék elérését 2012 óta hatékonyan segíti a folyamatosan fejlődő, Európa élvonalába tartozó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer.

A miniszteri találkozón egyetértés volt abban, hogy a termelők növekvő biztosítottsága a felelős gazdálkodás kritériuma. Ezt a szemléletet a továbbiakban is erősíteni kell, ebben az Agrárminisztérium fontos szövetségesei a biztosítótársaságok és a non-profit egyesületek. Az agrártárca elkötelezett abban, hogy a termelők kockázatkezelési ismeretei bővüljenek, az ismeretanyag beépüljön a szakemberképzésbe, ehhez felajánlották együttműködésüket az agrárbiztosítási piac szereplői – közölte az AM.

A közlemény szerint az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer: 2012-től megújult az agrárkár-enyhítés és növénybiztosítási díjtámogatás, 2018 óta üzemel az országos lefedettséget biztosító jégkármérséklés, valamint azóta elérhető a mezőgazdasági krízisbiztosítás is.

Ezek az eszközök egymással összhangban és egymást erősítve működnek a leghatékonyabban. Az állami mezőgazdasági krízisbiztosítás nem helyettesíti, hanem kiegészíti a piaci biztosítók által kidolgozott, a minisztériummal közösen kifejlesztett díjtámogatott növénybiztosításokat. A mezőgazdasági krízisbiztosítás a termelők bármilyen okból bekövetkezett, 30 százalékot meghaladó jövedelem-kieséseit kompenzálja, amelyhez februárban lehet először csatlakozni, önkéntesen. Az Európai Unióban egyedülálló rendszer elsődlegesen megcélzott ágazata az állattenyésztés.

Nagy István agrárminiszter a találkozón megerősítette, hogy a 2021-2027-re vonatkozó, megemelt vidékfejlesztési költségvetésnek köszönhetően a rekordösszegű fejlesztések mellett az agrártárca a tervek szerint megemelt forrásokat fog nyújtani a növénybiztosítások díjtámogatásához, ezáltal is ösztönözve a termelői öngondoskodást.

A miniszteri találkozón biztosítói oldalról a díjtámogatott növénybiztosításokat forgalmazó Allianz Biztosító, Generali Biztosító, Groupama Biztosító, Österreichische Hagelversicherung VVaG Magyarországi Fióktelepe, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) és a Magyarországi Nonprofit Biztosító Egyesületek Szövetsége (Manbesz) képviselői vettek részt – áll az Agrárminisztérium közleményében. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink