Almát eszünk télen

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 12. 17. 11:50

A magyar lakosság almából összességében nem szorul importra, köszönhetően a kiváló minőségű és a nagy mennyiségű terméseknek – írja a magyarhirlap.hu.

A téli időszakban az almát részesíti előnyben a magyar társadalom – válaszolta a lap megkeresésére Ledó Ferenc, a magyar zöldség-gyümölcs ágazat országos szakmaközi szervezete, a FruitVeB Hungary elnöke. Mint mondta, az alma termelése éves szinten meghaladja a kétszázezer tonnát, és a magyarok összes évi fogyasztása nagyjából száznyolcvan- és kétszázezer tonna között mozog. Felhívta a figyelmet, hogy december környékén ez a szám visszaesik, hiszen egyes családokban felkapottá válik a mélyhűtött gyümölcsök vásárlása. A Magyarországon termőképes almafajták – például a batul vagy az egri piros – szezonja júliustól október végéig tart. Bár a többi almafajta minden évszakban kapható a boltok polcain, szeptember és következő év áprilisa között nő meg az igény az almafogyasztásra. Hangsúlyozta: az almatermesztés mennyisége és minősége kiszolgálja a magyar társadalom igényeit, bizonyos nagykereskedések Lengyelországból hozatnak be almát. Egyes, Magyarországon nem termelt almafajtákat Németországból és Ausztriából szerzik be. Az alma szezonja után, a tavasz második felétől egészen a nyári időszakig megnő az érdeklődés a cseresznye, a meggy és az őszibarack iránt. Kiemelte, hogy népszerűek a déligyümölcsök is, amelyeket általában Olaszországból, Spanyolországból és Görögországból importálják. A legkevésbé kelendőbb déligyümölcs a friss ananász és a mangó, ezeket többnyire előkelő szállodák rendelik meg külföldről. A sárga- és görögdinnyéket a nagybani piacokon Chiléből és Argentínából szerzik be az ott tapasztalható nyárias hőmérséklet miatt – hangsúlyozta Ledó Ferenc. Az adatok szerint továbbra is kilencven kilogramm gyümölcsöt vásárolnak a hazai háztartások évente. Az ideális fogyasztási mennyiség százhúsz kilogramm lenne – tette hozzá az elnök. (magyarhirlap.hu)

Kapcsolódó cikkeink