Almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 26. 11:40

Az almatermelő gazdák megsegítése érdekében almafelvásárlásba kezd a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. – tájékoztatta Kurucz Éva kormányszóvivő szombaton az MTI-t.

almavasar

Közlése szerint az állami tulajdonú társaság kilónként 35 forintért vásárolja meg az étkezési almát a gazdáktól, az ipari almáért pedig kilónként 20 forintot fizetnek.

A kormány folyamatosan nyomon követi az idei rekordtermés és az orosz embargó miatt kialakult helyzetet a magyar almapiacon és minden lehetséges módon segíti a gazdákat – hangsúlyozza a kormányszóvivő a közleményben.

A magyar gyerekek kapják meg azt az almát és a belőle készült ivóleveket, amit a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vásárol fel a jövőben a gazdáktól – tájékoztatta Fazekas Sándor az MTI-t.

A földművelésügyi miniszter közölte, hogy elsősorban a közétkeztetésben kívánják felhasználni a magyar almát, amit iskolákba, óvodákban és idősotthonokba juttatnak el, és a kormány üdvözli ezt a szándékot.

Ugyanakkor azt javasolják az almatermelőknek, hogy minél nagyobb mennyiséget értékesítsenek a kis- és nagykereskedelem kihagyásával, vagyis közvetlenül a lakosság számára.

Szervezzenek almaakciókat lakótelepeken, intézményeknél, hivataloknál, amihez segítséget nyújthat a Nemzeti Agrárkamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), és támogathatják a termelői szervezetek is – hívta fel a figyelmet a miniszter.  Hozzátette, hogy közeleg az almapálinka szezonja is, ezért várhatóan sokan vásárolnak majd léalmát pálinkafőzés céljából.

A miniszter abban bízik, hogy el fogja fogyasztani a magyar lakosság a bő termést. Rengeteg olyan étel van, amiben az alma felhasználható: sütemények lekvárok, aszalványok és ivólevek – jegyezte meg Fazekas Sándor. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink