Állatvédők kampányolnak a közelgő kutyahúsfesztivál ellen Kínában

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 06. 13. 10:55

Egy rajzolt kutyafej szeméből vércseppként hulló könny látható azon az interneten terjedő plakáton, amellyel állatvédők hívnak fel a közelgő délnyugat-kínai kutyahúsfesztivál bojkottjára. “Kérjük, ne egyetek meg minket, mi a barátaitok vagyunk!” – olvasható rajta.

KinaA nyári napfordulót hagyományosan kutyahúsfesztivállal ünneplő Jülin város lakói ilyenkor már izgalommal várják június 21-ét, ám sajtójelentések szerint az elmúlt év hazai és nemzetközi tiltakozásai miatt a városvezetés igyekszik óvintézkedésekkel megakadályozni, hogy hírneve tovább csorbuljon. Ennek érdekében például felszólították a helyi éttermeket, hogy külső reklámfelirataikról – tapintatból – száműzzék a kutyahúsra utaló szavakat.

A Southern Metropolis Daily című dél-kínai lap azt is megtudta, hogy a Kuanghszi-Csuang autonóm területen lévő település elöljárói felszólították három helyi kórház alkalmazottait, hogy ne egyenek kutyát a fesztiválon.

Úgy tudni, egy-egy ilyen ünnepség idején, amikor a helyieken kívül turisták lepik el Jülin utcáit, és amikor a menü elmaradhatatlan része a kutyahús, több ezer kisállatot készítenek elő emberi fogyasztásra.

A városvezetés közleményt adott ki, amelyben igyekszik előre elhatárolódni az ismét elkerülhetetlenül nagy nyilvánosságot kapó eseménytől. Mint fogalmaztak, a kutyahúsfesztivál nem a térség ünnepe, hanem az éttermek és a lakosság éves eseménye. Soha egyetlen kormányzati tisztviselő vagy társadalmi szervezet nem legitimálta rendezvényével – tették hozzá.

Tavaly állatvédők különböző csoportjai és állatszerető civilek szervezetten és spontán kifejezték tiltakozásukat a “véres hagyomány” ellen, és támogatást kerestek a helyi vezetésnél. A kampányhoz idén kínai hírességek is csatlakoztak, így például két ismert színésznő, Betty Szun Li és Vicki Csao Vej, valamint a tajvani sztár, Barbie Hszu Hszi-jüan.

A közösségi médiában terjedő felháborodott felhívásokból arra lehet következtetni, hogy a többséget megbotránkoztatja az esemény, de mindez vélhetően az idén is kevés lesz ahhoz, hogy a jüliniek lemondjanak csemegéjükről, amelyhez a trópusi gyümölcsöt, a licsit társítják, és erős pálinkát isznak. Hitük szerint e menüvel távol tudják tartani maguktól a betegségeket.

Korábbi riportokból kiderült, a helyiek nem látnak semmi kivetnivalót a kutyaevésben, mert számukra a kutya-, a marha- és a disznóhús egyre megy. A piaci hentes szerint is lehetetlen lenne az ugató négylábúak húsáról a helyieket leszoktatni, mert annyira része már az életüknek.

A kisállatok védelmére alakult szervezetek közleményben hívtak fel idén is a fesztivál elhalasztására. Azzal is érvelnek, hogy az ellenőrizetlen minőségű kutyahús károsíthatja az egészséget, továbbá, hogy a rendezvény miatt megnő a kutyalopások száma, a kutyahús feketekereskedelme.

A kelet-kínai Csöcsiang tartományban 2011-ben egy 600 éves kutyafaló karnevált sikerült betiltatni, mivel akkor a Csianhszi nevű település önkormányzatát az egész ország területéről rendkívül heves támadások érték. (Trebitsch Péter, MTI)

Kapcsolódó cikkeink