Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon zajló állatfeldolgozási adatok. Míg a sertés- és baromfivágások jelentős növekedést mutattak, addig a szarvasmarha- és juhfeldolgozás visszaesett – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből – mutat rá az Agrárszektor.
Sertéshús: Stabil növekedés
A sertéshús feldolgozása 6,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Összesen 3,5 millió sertést vágtak le, ami 229 ezerrel több, mint 2023-ban. Az állatok élősúlya 412 ezer tonnát, hasított súlya pedig 332 ezer tonnát tett ki. Az anyakocák vágása szintén nőtt, 42 ezerről 45 ezerre, ami 7,6%-os növekedést jelent. Az exportpiacokon a magyar sertéshús iránti kereslet emelkedett, míg az import volumene változatlan maradt. A hazai sertésállomány június 1-jén 2,75 millió darabot ért el, ami 7,8%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
Baromfi: Rekordszámú kacsa vágás
A baromfifeldolgozás 8,8%-os növekedést mutatott, összesen 180 millió darab baromfit vágtak le, amelyből 82%-ot csirkék tettek ki. A csirkék száma 147,6 millió darabra nőtt, míg a kacsák feldolgozása kiugró, 44%-os növekedést ért el, összesen 24,2 millió darabot érve el. Ezzel szemben a libák feldolgozása 14,8%-kal csökkent, mindössze 2,2 millió darabot dolgoztak fel. A baromfihús termelése tisztított, bontott súlyban 411,5 ezer tonnát tett ki. A madárinfluenza miatt azonban a baromfiexportot korlátozták számos országban, ami kihívásokat jelentett az ágazat számára.
Szarvasmarha és juh: Csökkenő trendek
A szarvasmarhák feldolgozása 7,5%-kal esett vissza 61,5 ezer egyedre, élősúlyuk 31 ezer tonna volt. A juhfeldolgozás szintén csökkenést mutatott: 33,2 ezer juhot vágtak le, ami több mint 6%-os visszaesést jelentett. Az anyajuhok vágása 5300 darabot tett ki. Az exportpiacokon ugyanakkor a bárány iránti kereslet nőtt, különösen az olasz, német és közel-keleti piacokon.
Kihívások és lehetőségek
A madárinfluenza újabb hullámai jelentős hatást gyakoroltak a magyar baromfiiparra, több mint 150 kitörést regisztráltak 2024 őszén. Az érintett telepeken a teljes állomány felszámolása és szigorú védőkörzetek kijelölése vált szükségessé. A vírus miatt számos ország korlátozta a magyar baromfitermékek importját, ami tovább súlyosbította az ágazat helyzetét.
Az állattenyésztés szempontjából kulcsfontosságú az exportpiacok bővítése, a járványok megelőzése, valamint a hazai fogyasztás ösztönzése. A sertés- és baromfiágazat növekedése ígéretes, ugyanakkor a szarvasmarha- és juhfeldolgozás csökkenése arra figyelmeztet, hogy ezekben az ágazatokban további fejlesztésekre és támogatásokra van szükség.
Kapcsolódó cikkeink
Tovább nő a vágómarha termelői ára
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024-ben a szarvasmarha vágása…
Tovább olvasom >Új trendek a húsiparban: Az IFFA 2025 a fenntartható fehérjeforrásokra fókuszál
A világ vezető húsipari és fehérjeipari szakkiállítása, az IFFA 2025…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Erős márkák, erős Magyarország: a Nemzetgazdasági Minisztérium aktívan támogatja a hazai vállalkozások márkaépítési törekvéseit
A hazai vállalkozások versenyképességet támogató adórendszer, a tisztességes kereskedelmi gyakorlatok,…
Tovább olvasom >GKI elemzés: A gazdasági kiszolgáltatottságról mi magunk is tehetünk
A kormány 2025-ös „repülőrajtjához” szükség lenne az export felfutására (a…
Tovább olvasom >Top 50 a turizmusban: ők voltak az ágazat fontos szereplői 2024-ben
Gyulay Zsolt, Gerendai Károly, Kreinbacher József, Orbán Ráhel, Scheer Sándor,…
Tovább olvasom >