Állásroham a brit Tesconál

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 29. 11:00

“Job rush”, azaz állásroham, állásláz: így nevezik angolul azt, ha sokan (tömegesen) pályáznak egy adott pozícióra. A hírek szerint ilyen állásrohamnak volt részese az az 1800 jelentkező, akik egy hamarosan nyíló brit Tesco áruházba pályáztak. A gond csak az, hogy összesen 58 szabad pozíció van számukra.

1800-an jelentkeztek egy újonnan nyíló skóciai Tesco áruház álláshirdetéseire. A Killbride városban nyíló áruházban ugyanakkor mindössze 58 munkahelyet létesítenek – ez pedig azt jelenti, hogy minden egyes pozícióra 31-szeres túljelentkezés mutatkozott- számolt be az esetről az Evening Times című skót napilap.

A jelentkezők között nem csak olyanok voltak, akik már rendelkeztek eladói tapasztalattal, hanem olyanok is, akik egészen más területről érkeztek, az ingatlanügynököktől a diákokon át a leszerelt katonákig. Az áruházlánc HR-munkatársai végül 300 jelentkezőt küldtek a további fordulókba.

Az, hogy ilyen sokan jelentkeztek ugyanakkor a számok tükrében nem meglepő: a szigetország súlyos munkanélküliséggel küzd. 2,5 millió álláskeresőt tartanak nyilván, a munkanélküliség 8,1 százalékos.

Magyarországon is toboroznak az üzletláncok

A magyar üzletláncok honlapján is találhatunk álláshirdetéseket: a Tesco jelenleg 65 pozíciót hirdet országszerte, leginkább bolti eladókat, pékeket, árufeltöltőket keresnek. Az Auchan 42 pozícióra keres munkatársat, köztük pékeket, pénztárosokat, eladókat. A SPAR-csoport honlapján 12 álláshirdetést találtunk, árufeltöltőket, szakeladókat, pénztárosokat keresnek.

Akik a kereskedelemben keresnek állást, érdemes a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján is nézelődniük: a munka.hu jelenleg 184 bolti eladói állást tesz közzé. (penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink