Állami monopólium lehet a dohánytermék-kiskereskedelem

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 16. 13:58

Állami monopóliummá válhat a dohánytermék-kiskereskedelem, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényjavaslatot. A törvényjavaslatot pénteken tették közzé a Parlament honlapján. A törvényjavaslatot több Fideszes országgyűlési képviselő jegyzi, köztük Lázár János frakcióvezető.

A törvénytervezet preambuluma szerint a javaslat elsősorban annak érdekében született, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon. Ez a törvényjavaslat alkotói szerint kiemelt közegészségügyi cél, amelynek eléréséhez az első lépés a dohánytermékek széles körű kiskereskedelmi beszerezhetőségének illetve a dohánytermékek megjelenésének korlátok közé szorítása.

A szóban forgó cél elérése érdekében az Országgyűlés – amennyiben a tervezetet elfogadják a honatyák – a dohánytermék-kiskereskedelem állami monopóliummá tételéről, és az annak gyakorlásával kapcsolatos feladatokról, az engedély nélküli dohánytermék-kiskereskedelem megelőzéséről, visszaszorításáról, valamint e tevékenység ellenőrzéséről és a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységből származó bevételek közcélra fordításáról dönthet.

A törvényjavaslat abból a tényből indul ki, hogy jelenleg Magyarországon szinte miden sarkon hozzáférhetőek a dohánytermékek. Az is tény, hogy bár törvény tiltja a fiatalkorúak dohánytermékekkel való kiszolgálását, ennek betartása – a különböző ellenőrzési formák ellenére is – nehézkes. Így a fiatalkorúak gyakorlatilag érdemi korlátozás nélkül hozzáférhetnek a dohánytermékekhez.

Ezért a javaslat az állam kizárólagos gazdálkodási körébe utalná a dohánytermékek kiskereskedelmét. Ezzel a törvényjavaslat előterjesztői szerint elérhető lenne, hogy a dohánytermékek hozzáférhetősége már önmagában korlátozott legyen. A 2.000-nél kevesebb lakosú településeken ugyanis legfeljebb 1, efelett pedig – minden 2.000 fő után – 1 dohánybolt létrehozását engedné meg a törvény. Más helyen pedig dohányterméket nem lehetne forgalmazni.

Másrészt az állam koncessziós szerződéssel a dohánytermékek kiskereskedelmét olyan személyek – főként családi kisvállalkozások – számára engedné át, akik hosszú távon kívánnak megélni a dohánytermékek kiskereskedelméből. Ezért ezek a személyek a súlyos bírságot vagy a jogosultság, azaz az engedély elvesztését nem kockáztatnák előreláthatólag azzal, hogy a fiatalkorúakat dohánytermékekkel szolgálják ki.

Ezeket a követelményeket nemcsak hatósági ellenőrzéssel, hanem a koncessziós szerződés részeként a polgári jog specifikus eszközeivel is ki lehet kényszeríteni – állítják a javaslattevők. A törvényjavaslat ugyanakkor figyelembe veszi a dohányosok jogait is, és biztosítja azt, hogy az ország minden településén lehetőség legyen, még ha szigorított feltételekkel is, hozzájutni a dohánytermékekhez.

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink