Állami monopólium lehet a dohányértékesítés

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 28. 13:35

Jelentősen szigorítaná 2013-tól a dohány-kiskereskedelmet egy fideszes képviselői indítvány egyebek között azzal, hogy állami monopóliummá tenné, amelyet az illetékes miniszter koncessziós szerződés keretében átengedhet – írja a Magyar Nemzet online kiadása vasárnap, egy általa megismert, fideszes egyéni képviselői tervezetre hivatkozva, amelyet még nem nyújtottak be a parlamentnek.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az MNO által megszerzett tervezetet támogatja-e a kormánypárti többség – jegyzik meg.

A javaslat szerint 2013. január 1-től a dohánytermékek kiskereskedelme állami monopóliummá válna, amelyet az illetékes miniszter határozott időre koncessziós szerződés keretében átengedhet. Dohánytermék kizárólag dohánytermékek forgalmazására létrehozott dohányboltban lesz forgalmazható, ha elfogadják a javaslatot, ami szintén jelentős szigorítás az eddigi gyakorlathoz képest.

A dohánybolttal szembeni fontos követelmény – a javaslat szerint – a tevékenységére, valamint a belépésre jogosultak életkori korlátozására vonatkozó megfelelő figyelmeztető jelzések elhelyezése. Szintén szigorítást jelent, hogy a 18 év alattiak a dohányboltban felszólíthatók lesznek életkoruk igazolására, valamint az üzlet elhagyására, ennek megtagadása esetén a rendőrség is közbeléphet.

A javaslat szerint kétezres lakosszám alatti településeken legfeljebb egy, kétezer feletti településeken minden kétezer fő után egy jogosult végezhet cigarettaértékesítést. A törvényjavaslatban foglaltak megsértése esetén a koncesszióval rendelkező dohánytermék-kiskereskedővel szemben legfeljebb tízmillió forint bírság szabható ki, míg koncesszióval nem rendelkező jogsértővel szemben a büntetés maximális határa 500 millió forint lehet – olvasható a fideszes javaslatban az MNO szerint.

Emlékeztetnek arra is, az Országgyűlés idén április 26-án módosította a nem dohányzók védelméről szóló törvényt. A törvénymódosítás értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – így a többi között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken -, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok pedig további közterületeken is megtilthatják a dohányzást. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink