Albérlet cafeteriából

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 26. 10:25

A cafeteria-rendszer átformálása mellett újabb áfacsökkentésekre készülhetünk a 2017-es adócsomag alapján. A változásokra már most érdemes készülni – hívják fel a figyelmet az IB Grant Thornton Consulting szakértői. 2017-től akár albérletet is fizethetünk adómentesen. Az egészségügyi cafeteria részleteit pedig nyár végére ígérik – írja az origo.hu.

SZEP kartya

A nyár elején kihirdetett adótörvényekkel kapcsolatos jogszabály-módosításoknak köszönhetően 2017. január 1-től megváltoznak a béren kívül adható juttatások. A cafeteria-rendszert érintő jelentős változás, hogy jövő januártól kedvező közteher mellett nyújtható béren kívüli juttatásnak minősül az éves 100 ezer forint keretösszegig adott pénzjuttatás. Az éves rekreációs keretösszeg továbbra is 450 ezer forint lesz.
Amennyiben a foglalkoztatás nem áll fenn a teljes év során, akkor az éves keretösszeg időarányos része képezi a keretösszeget. A 100 ezer forintot meghaladóan a munkavállaló részére adott pénzösszeg bérjövedelemként adóköteles.

A szakértők szerint elképzelhető, hogy a jogalkotó bővíteni kívánja a Szép kártya felhasználási helyeinek számát.

Takács Tibor, a Wolters Kluwer kiemelt ügyfélkapcsolati vezetője azt mondta a Piac és Profitnak, hogy felmerülhet, hogy az összegeket más uniós tagállamokban is fel lehet majd használni, tehát egy ausztriai síelés, vagy egy horvátországi nyaralás esetén fizetnénk cafeteriaból a szállást.
Szép kártya

További változás, hogy a 2017. január 1-től béren kívüli juttatás a pénzjuttatáson kívül kizárólag a Szép kártyára adható. A Széchenyi Pihenő Kártya három alszámlája és az azokra nyújtható juttatások mértéke nem változik. A szálláshely alszámlára utalható összeg 225 ezer forint, a vendéglátás alszámlánál a támogatás felső határa 150 ezer forint, a szabadidő alszámla esetében pedig 75 ezer

Az idén még béren kívüli juttatásként adható egyéb juttatások egyes meghatározott juttatásként lesznek adókötelesek, idetartoznak az önkéntes nyugdíjpénztári, illetve önkéntes egészségpénztári juttatások, a helyi utazási bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés és az Erzsébet-utalvány is.

Nem lesz változás a munkavállalók részére sportrendezvényekre – korlátlanul adómentesen – adható belépők esetében, továbbá a kulturális rendezvények kapcsán adott juttatás is adómentes évi 50 ezer forintig. Adómentes marad a munkáltató részére öt éven belül, 5 millió forintig adható lakáscélú támogatás is.

Bővül továbbá az adómentes juttatások köre a bölcsődei szolgáltatásokon túl a bölcsődei ellátásokkal. Ezenkívül az óvodai szolgáltatások és ellátások is bekerülnek ebbe a csoportba.
Albérlet cafeteriából?

2017-től többféle módon is támogathatja a munkáltató a dolgozó lakhatásához kapcsolódó költségeit. Ha a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílik jövőre, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe.

Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne. „Az adómentességhez szükséges, hogy a speciális feltételeket a munkáltató egy nyilatkozattal ellenőrizze” – közölte Fata László cafeteriaszakértő.
Nyár végére kiderülhet

A 2017. évi adótörvény-változások alapján a jogalkotó szándéka, hogy meghatározott egészségügyi szolgáltatást a munkáltató ingyenesen biztosíthasson a dolgozói részére. Jelenleg még nem ismertek azon szolgáltatások, amelyeket átfogná az adómentesség, ezeket a későbbiek folyamán külön miniszteri rendeletben részletezik – emelték ki az IB Grant Thornton Consulting tanácsadó cég szakértői. (origo)

Kapcsolódó cikkeink