Albán káposztadömping Kelet-Európában – 71%-kal nőtt az export az év elején
Látványosan megugrott az albán káposztaexport Kelet-Európába 2025 első hónapjaiban – derül ki az albán statisztikai hivatal (INSTAT) friss adataiból. Az egyre kedvezőbb éghajlati viszonyoknak, a helyi termelési kapacitások bővülésének és a térségben kialakult zöldséghiánynak köszönhetően Albánia februárban már jelentős szereplőként jelent meg a régió piacain, különösen Bulgária, Lengyelország, Ukrajna és a balti országok irányában – mutat rá az Agrárszektor.
Káposzta mindenek felett – éghajlati előnyből piaci előny
Albánia mezőgazdasága látványos növekedést produkált 2025 első két hónapjában: a zöldségexport összességében 71%-kal nőtt, miközben a gyümölcskivitel 48%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest – írta a FruitVeB szakmai szervezet. A fő húzótermék a káposzta, amelyből kétféle típus is szerepel az exportlistán: fejes káposzta a balkáni és nyugat-balkáni országokba, míg a salátakáposzta főként Északkelet-Európába és a Baltikumba kerül.
Az éghajlati adottságok lehetővé tették, hogy a káposztát télen is szabadföldön termesszék, fóliasátor vagy takarás nélkül, ami csökkenti a költségeket és versenyképes árat biztosít az albán termelőknek.
Rekordnövekedés Szerbiában, Lengyelországban és Bulgáriában
A februári exportdinamika kiemelkedő:
-
Szerbiába 86%-kal,
-
Bulgáriába 95%-kal,
-
Lengyelországba pedig 144%-kal több káposztát szállítottak, mint egy évvel korábban.
Ez részben annak is köszönhető, hogy a térség több országában gyengébb termés és magasabb árak jellemezték a tél végét, így a piacok nyitottá váltak az olcsóbb, ugyanakkor jó minőségű albán áruk iránt.
Helyi régiók, globális kereslet
A termelés központjai Lushnja, Divjaka, Fieri, Vlora és Shkodra térségében találhatók. Ezekben a régiókban egyre több gazdálkodó dönt a káposztatermesztésre szánt területek bővítése mellett, mivel az exportpiacok növekvő kereslete stabil felvásárlást és jó jövedelmezőséget ígér.
A fejes káposzta fő célpiacai:
-
Szerbia,
-
Horvátország,
-
Ausztria
-
és Bosznia-Hercegovina.
A salátakáposzta jellemzően Litvániába, Lettországba, Észtországba, Lengyelországba, Ukrajnába és Bulgáriába kerül, ahol a téli és kora tavaszi hónapokban különösen nagy a kereslet a fermentálásra és friss fogyasztásra alkalmas alapanyagokra.
Túl a káposztán: zöldségexport-nagyhatalom születik?
A káposztaexport mellett Albánia továbbra is erős szereplő a paradicsom- és uborkahajtatás területén is, különösen az üvegházi termelésben. Az ország ezzel egyre meghatározóbb zöldségexportőrré válik a délkelet-európai térségben, amely gyorsan reagál a régiós hiányokra és igényekre – különösen akkor, ha a kedvező időjárás és a gyors logisztikai útvonalak is adottak.
Az év első hónapjai alapján egyértelmű, hogy Albánia mezőgazdasága a klímaváltozás nyertesei közé tartozhat, legalábbis ami a téli zöldségtermesztést és -exportot illeti. A régió országainak ellátásában már most kulcsszerepet játszik, és ha a trend folytatódik, a jövőben még nagyobb súlyt kaphat a kelet-európai élelmiszerellátási láncokban.
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >Három új üzlettel bővült a SPAR hálózata Albániában
Tovább erősíti jelenlétét a SPAR Albániában: három újonnan nyílt üzletének…
Tovább olvasom >Csökkent a nyerstej exportja
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: nagy az esélye az árréscsökkentés fenntartásának
Nagy esélye van annak, hogy az árréscsökkentési intézkedést nem vezetik…
Tovább olvasom >A magyar mellett a szlovák malomiparosok is elutasítják a rovarokat az élelmiszerekben
A Szlovák Malomipari Szövetség csatlakozott a hazai pékek kezdeményezéséhez, és…
Tovább olvasom >Új uniós útmutatók segítik a felkészülést az EUDR alkalmazására
Az Európai Bizottság új útmutatót és gyakran ismételt kérdéseket tartalmazó…
Tovább olvasom >