Alaposan visszaesett a cégalalapítási kedv

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 22. 11:18

Drasztikusan csökken az újonnan alapított társas vállalkozások száma, az idei év első félévben 12 500 ilyen céget alapítottak, ami 22 százalékos csökkenés 2014 azonos időszakához képest a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzése szerint.

iroda

Ha a cégalapításokra vonatkozó jogszabályok nem változnak jelentősen, akkor 2015-ben várhatóan csupán 24 ezer új társas vállalkozást alapítanak majd, szemben a tavalyi közel 30 ezres számmal – olvasható a közleményben.

A Bisnode adatai szerint megyei bontásban egy év alatt a legnagyobb mértékű csökkenés (4 százalék) Heves és Nógrád megyében történt, míg Pest megyében és a fővárosban volt a legkisebb (1 százalék alatti), az országos átlag alatt volt még Somogy, Tolna és Bács-Kiskun megyében.

Kiemelték, hogy a cégek számához viszonyítva arányaiban a legtöbb új vállalkozás a gépjármű-kereskedelem és szálláshely-szolgáltatás és az élelmiszergyártás terén jön létre. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek a szektorok nem állnak túl jól a cégeket érintő fizetésképtelenségi eljárások tekintetében, ami arra utal, hogy sokan csődbe vitt vállalkozásaik helyett alapítanak céget hasonló profillal.

Beszámoltak arról is, hogy az elmúlt években a működő társas vállalkozások száma is csökkenésnek indult, ugyanis idén július 1-jén közel 535 ezer működő céget tartottak nyilván, 1,38 százalékkal kevesebbet mint egy éve.

Ágazatok szerint a textiliparban, a papíriparban és az építőiparban csökkent a működő vállalkozások száma, a csökkenés mértéke a vizsgált időszakban a 2,5 százalékot is meghaladta.

Az országos trend ellenére – tették hozzá – az élelmiszergyártás, a mezőgazdaság, a vegyipar, az ipari gép, berendezés, eszköz javítása és a gépjármű-kereskedelem esetében megfigyelhető egy minimális cégnövekedés, amely azonban ezekben az ágazatokban sem haladta meg az 1 százalékot. (MTI, hirado.hu)

Kapcsolódó cikkeink