Alakulóban egy szakmai központ

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

Prohászka Béla elnök, MNGSZMit jelent az MNGSZ számára, hogy a Hoventát a Hungexpo rendezi?

P. B.: – A szövetség eddig is aktív szerepet vállalt a vendéglátószakma legnagyobb kiállításán, elnökként azonban nekem ez még csak a második Hoventám, tehát összehasonlítási alapom kevés van. Ám az biztos, hogy a korábbiakhoz képest nyitottabbá válik számunkra a világ – például alkalmunk nyílik a szakmát a legmagasabb fokon űző francia kollégák személyes megismerésére.
Sokat jelent az is, hogy a Hungexpo partner a közönség előtti versenyek lebonyolításában, és egyúttal támogatója is ezeknek a rendezvényeknek. A Hoventa ideje alatt zajlik például felnőtt-, ifjúsági és katonaválogatottunk „főpróbája” a luxemburgi kulináris világbajnokságra: ugyanazokat a fogásokat készítik el a verseny körülményeinek imitálása mellett, több száz néző előtt. A kollégáink már jó fél éve készülnek, de korábban a menüt kizárólag vendéglátóhelyek konyháin volt lehetőségük lefőzni. A válogatottak által készített fogásokat egyébként némi térítés ellenében a nézők is megkóstolhatják.

Ez a kapcsolat folyamatos közös munkát feltételez!
P. B.: – Természetesen. Szeretnénk szerepelni a Hungexpo teljes kiállítás-vertikumában, a rendezvények között pedig megpróbálunk élni a cég által nyújtott lehetőségekkel. A vásárvárosban egyfajta szakmai központot alakítunk ki, ahol helye lesz a továbbképzéseknek, a tréningeknek, a versenyekre való felkészülésnek – akár nemzetközi sztárszakácsok közreműködésével.

Mit vár a kiállítástól hosszú távon?
P. B.: – Fontos, hogy a jövőben lehetőségünk nyílik tevékenységünk hátterének és szakmai oktatási elképzeléseinknek a bemutatására. Segítséget szeretnénk adni a szakácsok munkájának gyakorlati oldalán is: a géphasználat, ételkészítési technológiák, újdonságok és gasztronómia trendek területén, méghozzá olyan színvonalon, hogy ezek a „tanfolyamok” a mesterképzés megreformálása és a tervezett kreditpontos rendszer kialakítása után beszámíthatóak legyenek a mesteri cím megszerzésekor. Mindezzel növekszik az MNGSZ lobbiereje is, így hatékonyabban tudjuk megvalósítani a munkahelyteremtéssel és a szakmai irányítás racionalizálásával kapcsolatos terveinket.

Kapcsolódó cikkeink