Aki válaszol:

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 09. 24. 08:00

Dr. Süth Miklós főállatorvos, FVM, Élelmiszerlánc-biztonsági, Állat- és Növény-egészségügyi FőosztályÖsszességében a rendszer jól vizsgázott, bár az ilyen és ehhez hasonló helyzetek hatékony kezeléséhez még szükség van változtatásokra. Felkészülni a hasonló helyzetekre lehet, sőt szükséges is, hiszen sohasem lehet tudni, hogy melyik nap milyen élelmiszer-biztonsági problémával kell közösen az élelmiszerlánc szereplőinek felvenni a harcot. A guargumi esete is jól mutatja, hogy hatékonyan az élelmiszer-biztonsági eseményre csak az élelmiszerlánc szereplőinek összehangolt munkájával lehet válaszolni: „a szántóföldtől a fogyasztó asztaláig”, amelyet a jövőben modellezni kell, gyakorlatokat, próbariasztásokat kell tartani, hogy „éles” helyzetben azonnal mindenki tudja a feladatát.

Átfogó hatósági szervezet alakul
A teljes élelmiszerlánc felügyelete a szükséges garanciák biztosításának igénye miatt már nem oldható meg hatékonyan a korábbi, szűk szakterületeket felügyelő elkülönült hatóságokkal, a teljes nyomon követhetőséghez egységes, a lánc minél nagyobb részét magasan képzett szakemberekkel lefedni képes hatósági szervezet szükséges. Ezt már jó ideje felismerte a kormány, hiszen a fogyasztók biztonságának növelése, valamint a hatékonyabb élelmiszer-biztonsági hatósági tevékenység megteremtése érdekében a 2243/2006. (XII. 23.) számú határozatában elrendelte az egységes élelmiszer-biztonsági szervezet létrehozását a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter irányítása alatt. A rendszer jelenleg átalakulóban van, a több miniszter irányítása alatt működő széttagolt szervezet helyett egységes szervezet jön létre október elsejével, amely az élelmiszerlánc-szemlélet alapján a termőföldtől az asztalig folyamatában felügyeli a teljes élelmiszerláncot. Egységes szempontok lesznek az engedélyezés és az ellenőrzés során, és veszélyhelyzetekben azonnal és azonosan reagál a hálózat, mint ahogyan azt tette az MGSZH szervezete a guargumi zárolása és visszahívása, a piaci szereplők tájékoztatása kapcsán.

Törvény készül az élelmiszerláncról
Több oldalról közelítve: a megelőzéshez szükséges hatékony hatósági felügyelet, szükséges a felelős élelmiszer-ipari vállalkozói réteg és szükséges a tudatos vásárló.
A hatékony felügyelethez szakemberekre, megfelelő hatáskörökre, infrastruktúrára és kellő erejű „visszatartó” szankciókra van szükség. Az élelmiszerlánc hatékonyabb ellenőrzése érdekében az ősz folyamán a teljes lánc felügyeletét szabályozó egységes törvényt kívánunk az Országgyűlés elé terjeszteni, amellyel az előzőekben sokszor említett élelmiszerlánc-szemléletnek kívánunk jogszabályi hátteret biztosítani. A tervezett változások közvetlenül érintik majd az élelmiszerlánc valamennyi résztvevőjét.
A felelős vállalkozó igyekszik garanciákat beépíteni a rendszerébe, és folyamatosan résen van, hogy mielőbb beavatkozhasson. A vállalkozásoknak sokat segíthetnek a szakmai civil szervezetek, kamarák. A felelős élelmiszer-ipari vállalkozói réteg kialakításában szerepe van a tudatos vásárlónak is, aki elutasítja a megbízhatatlant. Ehhez a fogyasztói döntéshez mi a lehetőségeinken belül minden segítséget és információt igyekszünk megadni.

Kapcsolódó cikkeink