AKI: olcsóbb lett a hús és a tojás is
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közzétett legfrissebb összefoglalók alapján 2024 elejére jelentős árcsökkenést tapasztalhatunk a húsfélék és tojások területén. A vágócsirke ára például több mint 20 százalékkal esett, a friss csirkehúsok pedig átlagosan 10-25 százalékkal olcsóbbak lettek. A sertéshúsok ára is változó, de a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára tíz százalék körüli mértékben emelkedett.
Az étkezési tojások tekintetében is pozitív hírekről számol be az AKI: a ketreces tartásból származó tojások ára 18 százalékkal csökkent, míg a mélyalmos tartásból származó tojások ára 16 százalékkal lett olcsóbb. A pulykahús még ennél is nagyobb arányban, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.
A változások egy részét a takarmányköltségek csökkenése magyarázza. Az AKI adatai szerint ezek az árak is olcsóbbak lettek az előző évhez képest, hozzájárulva a húsárak csökkenéséhez. Az élelmiszerek árai szorosan kapcsolódnak a takarmányköltségekhez, és a változások ezen a területen gyorsan éreztetik hatásukat a fogyasztói piacon.
A vágómarha ára átlagosan majdnem 24 százalékkal csökkent az összefoglaló szerint. A sertések árának alakulása összetettebb, mivel a vágósertés termelői ára stabil maradt vagy néhány százalékkal csökkent, míg a feldolgozói értékesítési ár esetenként csökkent néhány százalékkal. Ugyanakkor a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára tíz százalék körüli mértékben nőtt.
A hízósertéstáp árának emelkedése megállt a 2023 végi adatok alapján, és az előző évhez képest csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható az összesítés szerint.
Kapcsolódó cikkeink
Tojáspiac 2025: drágulás és ellentétes trendek a világban
Az idei év harmadik negyedévében az Egyesült Államokban visszaesés figyelhető…
Tovább olvasom >A McDonald’s visszavág: árcsökkentés az USA-ban, hogy visszahozzák a „megfizethető” imázst
Akár 18 dollárig (≈6400 Ft) kúszott fel egyes helyeken a…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >További cikkeink
GVH: az árréscsökkentés mérsékelte az árakat, az OKSZ bírálatát vitatják
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közlése szerint az árréscsökkentés eredményes volt,…
Tovább olvasom >Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >Meghosszabbította a kormány az árrésstopot
Orbán Viktor a Harcosok Klubja nevű Facebook-csoportban jelentette be, hogy…
Tovább olvasom >