AKI: olcsóbb lett a hús és a tojás is
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közzétett legfrissebb összefoglalók alapján 2024 elejére jelentős árcsökkenést tapasztalhatunk a húsfélék és tojások területén. A vágócsirke ára például több mint 20 százalékkal esett, a friss csirkehúsok pedig átlagosan 10-25 százalékkal olcsóbbak lettek. A sertéshúsok ára is változó, de a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára tíz százalék körüli mértékben emelkedett.
Az étkezési tojások tekintetében is pozitív hírekről számol be az AKI: a ketreces tartásból származó tojások ára 18 százalékkal csökkent, míg a mélyalmos tartásból származó tojások ára 16 százalékkal lett olcsóbb. A pulykahús még ennél is nagyobb arányban, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.
A változások egy részét a takarmányköltségek csökkenése magyarázza. Az AKI adatai szerint ezek az árak is olcsóbbak lettek az előző évhez képest, hozzájárulva a húsárak csökkenéséhez. Az élelmiszerek árai szorosan kapcsolódnak a takarmányköltségekhez, és a változások ezen a területen gyorsan éreztetik hatásukat a fogyasztói piacon.
A vágómarha ára átlagosan majdnem 24 százalékkal csökkent az összefoglaló szerint. A sertések árának alakulása összetettebb, mivel a vágósertés termelői ára stabil maradt vagy néhány százalékkal csökkent, míg a feldolgozói értékesítési ár esetenként csökkent néhány százalékkal. Ugyanakkor a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára tíz százalék körüli mértékben nőtt.
A hízósertéstáp árának emelkedése megállt a 2023 végi adatok alapján, és az előző évhez képest csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható az összesítés szerint.
Kapcsolódó cikkeink
Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >Zöldség drágábban, mint hús? – Megfordult a világ az élelmiszerpiacon
Miközben évtizedekkel ezelőtt a zöldség volt az olcsó alternatíva a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Félidei dinnyekörkép: nehéz szezon, piacromboló akciók, elkeseredett termelők
A hazai dinnyeszezon egy-két hét csúszással indult a szokatlanul hűvös…
Tovább olvasom >Nyitott portákkal várják a vásárlókat a kistermelők
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >Megnyitotta első kizárólag non-food üzletét a Lidl Németországban
A németországi Lotstettenben nyitotta meg első, kizárólag nem-élelmiszer termékeket kínáló…
Tovább olvasom >