AKI: olcsóbb lett a hús és a tojás is
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közzétett legfrissebb összefoglalók alapján 2024 elejére jelentős árcsökkenést tapasztalhatunk a húsfélék és tojások területén. A vágócsirke ára például több mint 20 százalékkal esett, a friss csirkehúsok pedig átlagosan 10-25 százalékkal olcsóbbak lettek. A sertéshúsok ára is változó, de a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára tíz százalék körüli mértékben emelkedett.
Az étkezési tojások tekintetében is pozitív hírekről számol be az AKI: a ketreces tartásból származó tojások ára 18 százalékkal csökkent, míg a mélyalmos tartásból származó tojások ára 16 százalékkal lett olcsóbb. A pulykahús még ennél is nagyobb arányban, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.
A változások egy részét a takarmányköltségek csökkenése magyarázza. Az AKI adatai szerint ezek az árak is olcsóbbak lettek az előző évhez képest, hozzájárulva a húsárak csökkenéséhez. Az élelmiszerek árai szorosan kapcsolódnak a takarmányköltségekhez, és a változások ezen a területen gyorsan éreztetik hatásukat a fogyasztói piacon.
A vágómarha ára átlagosan majdnem 24 százalékkal csökkent az összefoglaló szerint. A sertések árának alakulása összetettebb, mivel a vágósertés termelői ára stabil maradt vagy néhány százalékkal csökkent, míg a feldolgozói értékesítési ár esetenként csökkent néhány százalékkal. Ugyanakkor a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára tíz százalék körüli mértékben nőtt.
A hízósertéstáp árának emelkedése megállt a 2023 végi adatok alapján, és az előző évhez képest csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható az összesítés szerint.
Kapcsolódó cikkeink
Kevesebbet vágtunk, többet exportáltunk szarvasmarhából
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–júliusában a szarvasmarha…
Tovább olvasom >A tojás ára továbbra is alatta marad az egy évvel ezelőttinek
Az Európai Bizottság adatai szerint az unióban az étkezési tojás…
Tovább olvasom >„Környezetbarát” fehér tojás bevezetésével támogatja a Morrisons a gazdákat
Chuckle Eggs termékcsaládját fehér tojásokkal bővíti a Morrisons a „For…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >