Aki kérdez: dr. Gereczné Rudnai Éva, Aki válaszol: Éder Tamás
dr Gereczné Rudnai Éva marketing- és PRmenedzser, MONA Hungary
Éder Tamás vállalati kapcsolatok és PR-igazgató, Bonafarm-csoportAhogy a Mona Hungary tulajdonosa, a NÖM AG, úgy a Bonafarm-csoport is törekszik
az alapanyag-termelőktől felépíteni egy zárt, gazdaságos és biztonságos integrációt. De hogyan lehet egységes és hatékony kül- és belpiaci stratégiát kidolgozni egy ilyen széles vertikumot átfogó, igen eltérő profilú, méretű cégeket magába olvasztó csoport esetében, mint a Bonafarm?
A Bonafarm-csoporthoz tartozó társaságok valóban az élelmiszergazdaság viszonylag széles területén tevékenykednek. A mezőgazdasági növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozó Bóly és Dalmand Zrt. mellett a csak sertéstenyésztő Fiorács Kft., a takarmánygyártó Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., három élelmiszer-ipari cég, vagyis a PICK Szeged Zrt., a SOLEMIZO Zrt. és a Csányi Pincészet Zrt., valamint a csoportszintű stratégia kialakításáért, a szinergiák kihasználásáért és a közös feladatok elvégzéséért felelős menedzsmentcég, a Bonafarm Zrt. tartozik a csoporthoz. Az egységes stratégia pont az olyan társaságok esetében a legfontosabb, mint a Bonafarm-csoport, amely egy olyan vertikálisan integrált, komplex iparágban tevékenykedik, ahol számos ágazaton keresztüli potimalizálást tesz szükségessé az, hogy a fogyasztók asztalára az általunk elvárt minőségű étel kerüljön. Ebből kifolyólag két stratégiát kellett kidolgozzunk, a vertikális stratégiát a minőség biztosítására és egy ágazatonkénti működési tratégiát. Ezek sok helyen fedik egymást. A feladat valóban nagy kihívás, nem tagadjuk. Azonban nincs más választásunk, mindez ugyanis elengedhetetlen feltétele a hosszú távon jövedelmező élelmiszer-gazdasági tevékenység kialakításának.
A csoport vertikális stratégiája az egyes termékpályákon abban a tekintetben egységes, hogy a végtermékek előállítása olyan vertikális integrációs rendszer keretei között zajlik, ahol az egyes részfolyamatokat élelmiszer- és minőségbiztosítási
szempontból a lehető legszigorúbban kontrolláljuk. Mindenhol arra törekszünk, hogy termékeinket elsősorban saját termesztésből és tenyésztésből származó természetes alapanyagokból készítsük. Amennyiben a saját előállítású alapanyag
nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben a piaci igények kielégítésére elegendő termeléshez, úgy a szükséges alapanyagot elsősorban olyan magyarországi partnerektől szerezzük be, akikkel hosszú távú, bizalmi partnerkapcsolat kiépítésére van lehetőség, és akiknél garanciát látunk arra, hogy az általunk elvárt magas minőségi követelményeknek kivétel nélkül megfelelnek. Mindezek eredményeként állíthatjuk a termékeinkről azt, hogy valóban a szántóföldtől az asztalig nyomon követjük az előállításukat, és így vállalhatunk a fogyasztók felé garanciát a kiváló minőségre és az egészségességre vonatkozóan egyaránt. E tekintetben tehát egy mennyiségi, minőségi és élelmiszer-biztonsági optimalizálásról
szóló stratégiáról beszélünk. Az ágazatonkénti stratégiák sok helyen fedik egymást. Egyrészt fedik az adott ágazat piaci elemzését, jövedelemtermelési képességének vizsgálatát, értékesítési, marketing-, IT-, logisztikai, humánerőforrás- stb. területeinek az összehangolását oly módon, hogy azok egy irányba, a csoport által kijelölt jövőkép felé összehangoltan működjenek. Itt sokszor közös megoldások születnek, függetlenül attól, hogy az adott ágazat a vertikális rendszerben hol foglal helyet. Például a közös alapértékek képviseletén túl az egyes termékcsoportok, az egyes márkák piaci pozicionálása természetesen különbözik egymástól, attól függően, hogy
mely piaci célcsoport igényeinek kielégítését célozzuk meg az adott termékkel.
Az egyes termékpályákon, az eltérő márkáinkkal más-más piaci szegmenseket kívánunk elérni. Így a hús- (PICK, Délhús, Ringa, Herz) és tejtermékeknél (Sole, Mizo, Farmer) éppúgy, mint a bor (Teleki, Chateau Teleki, Teleki Reserve) esetében több márka egymással párhuzamos menedzselését folytatjuk az egyes piacokon. Ennek során azt tartjuk szem előtt, hogy a különböző márkák, illetve az általuk hordozott speciális értékek relevánsak legyenek a megcélzott piaci szegmens számára.
Mindez még inkább szükséges, ha több országot is meg kívánunk célozni termékeinkkel. Márpedig a Bonafarm-csoport azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az élelmiszer- gazdaságnak régiós szinten is meghatározó szereplője legyen.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >A Lidl kiadta 3. fenntarthatósági jelentését
Megjelent a Lidl Magyarország 2022/2023-as üzleti évekre vonatkozó fenntarthatósági jelentése.…
Tovább olvasom >Tíz millió forintnyi tetőcserepet ajánlott fel a törökbálinti Tábitha Hospice Ház építéséhez a Wienerberger
Tizenharmadik alkalommal indult el a „Jónak lenni jó!” adománygyűjtő aktivitás,…
Tovább olvasom >