AKI: Baromfirekord Hongkongban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 07. 14. 08:56

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ mezőgazdasági- és élelmiszeriparitermék-piacainak tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai­ból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

A legutóbbi piaci jelentésből kiderül, hogy Magyarország baromfihúsexportja 18 százalékkal, 43 ezer tonnára csökkent 2017 első három hónapjában 2016 hasonló időszakához viszonyítva. A legtöbb baromfihúst Romániába (9,4 ezer tonna) és Ausztriába (5,7 ezer tonna) szállítottuk a vizsgált időszakban. Jelentősen, 222 százalékkal nőtt az export Hongkongba (2,2 ezer tonna), ide került a baromfihúsexport öt százaléka. Németországba 4,7 ezer tonna baromfihúst szállítottak az év első három hónapjában. Emellett jelentős piacaink Szlovákia (3,3 ezer tonna), Franciaország (1,6 ezer tonna) és az Egyesült Királyság (1,6 ezer tonna).

***

Magyarországon a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában május végén és június elején sem érkezett vételi vagy eladási ajánlat a malmi és a takarmánybúzára, így a kereskedésük szünetelt. A fizikai piacon az étkezési búza átlagosan 47 ezer forint/tonna, a takarmánybúza 40-41 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott május második felében az AKI PÁIR adatai szerint.

***

A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú friss tej és a trappista sajt fogyasztói ára áfa nélkül egyaránt 9 százalékkal, a 1,5 százalék zsírtartalmú friss tejé 11 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban. A 2,8 százalék zsírtartalmú friss tej áfa nélküli fogyasztói ára kisebb mértékben emelkedett, mint a feldolgozói értékesítési ára (+11 százalék), illetve mint a nyerstej termelői ára (+31 százalék), amihez a 2017 januárjától életbe lépő áfacsökkentés is hozzájárulhatott.

***

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége nem változtatott számottevően a sertések átvételi árán 2017 23. hetében az előző hetihez viszonyítva. A sertésárak átlagosan 20 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára a megfigyelt héten egyaránt 1,81 euró/kilogramm hasított súly volt. A West Fleisch 1,79, a Vion 1,82, a Danish Crown és a Tican 1,56 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 23. héten.

 

Kapcsolódó cikkeink