Akár öt különdíjat is oda tudtunk volna ítélni! – Erdélyi Balázs cukrász ipartestületi elnök a Balaton Fagylaltja versenyről
Az újraindulás pozitív hangulata jellemezte a Balaton Fagylaltja 2020 versenyt – mondta el kérdéseinkre válaszolva a megmérettetésen zsűriző cukrász ipartestületi elnök, Erdélyi Balázs.
– Rányomta-e a vírus a bélyegét a versenyre?
– Szerencsére már csak alig érezhetően volt jelen a vírus okozta félelem, visszafogottság. Leginkább felszabadultság, életkedv, az újraindulás pozitív hangulata jellemezte mind a versenyzőket, mind a zsűrizést. Egy csodás, napsütéses napon jártuk körbe a Balatont, 12 helyszínen összesen 21 versenyfagylaltot kóstoltunk. Érezhetően sokat készültek a versenyzők, mindenki nagyon lelkes volt, nagy szeretettel fogadták a zsűrit. Én tavaly zsűriztem először a Balaton Fagyija versenyen és akkor is elmondtam, hogy nagyon örülök, hogy belülről láthattam a versenyt. Külső szemlélőként egész másképp vélekedtem a megmérettetésről, de elmondhatom, hogy bár a verseny nem anonim, de így is a szakmai szempontok alapján döntött a zsűri tavaly is, és nem volt ez másként idén sem.
– Milyennek láttad a színvonalat, létezik-e „balatoni stílus”?
– Az idei versenyben nagyon erős volt a mezőny, ha lett volna rá lehetőségünk, akkor akár öt különdíjat is oda tudtunk volna ítélni idén. A mezőnyből kiemelkedők mind természetes és minőségi alapanyagokból készítették a versenymunkájukat, és legtöbbször a területre jellemző helyi alapanyagokat is felhasználták benne. Jó volt látni ezt a lokálpatriotizmust, örömmel kóstoltuk a helyi tökmaggal, mandulával, málnával, levendulával vagy éppen csipkebogyóval készült remekeket. A versenyben indulók több, mint a fele megállná a helyét bárhol a világon, olyan magas színvonalú szakmai munkát végeztek. Tiszta ízekkel találkoztunk, érthető, de egyben izgalmas kompozíciókat kaptunk a legjobb versenyzőktől.
– A balatoni cukrászdák általában jól szerepelnek az Év Fagylaltja versenyeken?
– Több ipartestületi tagunk is indult az idei Balaton Fagyija versenyen, de az indulók között ott volt Wilheim Dávid is, a tavalyi Év Fagylaltja verseny győztese. Somogyi Renátával együtt zsűriztünk idén – Ő nyerte meg a tavalyi Balaton Fagyija versenyt – aki szintén többszörös díjnyertese volt már az Év Fagylaltja versenyeknek, a legkimagaslóbb eredményét 2018-ban érte el, amikor hat díjat söpört be. Több díjat nyert már az elmúlt években Pálfi Atilla, Florida Fagyizó színeiben Balatonmáriafürdőről, de a Füredi (Korzó) Fagyizó is több díjat zsebelt be versenyeinken. Varga Tamás, Balatonalmádiban lévő Amaretto Fagyizó tulajdonosa nevéhez fűződik a Velencei álom fagylalt, ami 2002-ben az Év Fagylaltja volt és a mai napig megtalálható sok fagylaltpultban. Azt hiszem, ezek után joggal mondhatjuk, hogy igazán jól szerepelnek a Balaton környéki fagylaltozók az Év Fagylaltja versenyeken.
– Elképzelhető-e, hogy viszontlátjuk az itteni legjobbakat az Év Fagylaltja versenyen?
– Természetesen, hiszen az Ipartestület elnöksége úgy határozott, hogy a rendkívüli helyzet miatt, bár rendhagyó módon, de idén is megszervezi az Év Fagylaltja versenyt. Június 24-ig lehet elküldeni a nevezést – akár az idei Balaton Fagyija díjazottjainak is. Idén kétfordulós lesz a verseny, egy régiós elődöntő után – ahol kész fagylaltokkal kell indulni – következik majd az Ipartestület székházában a döntő, amikor a tanműhelyben kell helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.
Kapcsolódó cikkeink
A Balaton Fagylaltja 2020 – A nap videója
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó levendulás kajszibarack fagylaltja szerezte meg idén…
Tovább olvasom >Magazin: Közgyűlés 2020
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete február végén Bükfürdőn tartotta…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a felmondások időszaka: a szokásosnál is többen válthatnak munkahelyet az év végén
Az év vége és az új év kezdete mindig turbulens…
Tovább olvasom >Görög uniós biztosjelölt: a közlekedés és a turizmus alapvető pillérei a fenntartható jólétnek és a versenyképességnek
Európának új tervre van szüksége a fenntartható jólét és versenyképesség…
Tovább olvasom >Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >