Akár 780 milliárd forintos bírságot is kaphat a Temu

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 03. 11:04

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) indokoltnak tartja a versenyfelügyeleti eljárás megindítását a Temu nevű kínai webáruház ellen, amelynek írországi leányvállalatát vizsgálják tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A cég esetében akár 780 milliárd forintos bírság is szóba kerülhet, ami a nemzetközi csoportszintű éves árbevétel 13 százalékának felelne meg.

Az Ecommerce Hungary bejelentése nyomán indult eljárás során a Versenyhivatal részletesen megvizsgálta a bejelentéseket és információkat gyűjtött a cég tevékenységéről. A GVH azt állítja, hogy a Temu több szempontból megtéveszti a fogyasztókat, például manipulatív árazási és akciózási gyakorlatot alkalmaz, valamint sürgető üzenetekkel gyakorol pszichés nyomást a vásárlókra.

A kínai webáruház mellett felmerült a termékértékelések manipulációja és a termékbiztonsági aggályok kérdése is. Az elektronikai cikkeknél alkalmazott CE jelölésekkel kapcsolatban gyanú merült fel, hogy nem felelnek meg a valós biztonsági követelményeknek, és veszélyes termékeket is árulhatnak.

A GVH most három hónapon keresztül vizsgálja a Temu árazási és akciózási gyakorlatát, valamint a termékjelölések helyességét a versenyfelügyeleti eljárás keretében. A cég esetleges jogsértéseire súlyos büntetés is lehet, amely figyelembe veszi az éves árbevétel nagyságát és a törvényi előírásokat.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink