Akár 40 százalékkal is csökkenhet idén a görögdinnye-termés

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 15. 00:00

Az idén csaknem háromhetes késéssel, július 15-20 körül indul a dinnyeszezon – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója.

A kedvezőtlen időjárás miatt a termés 40 százaléka kiesett, kérdéses, hogy elegendő lesz-e az igények kielégítésére. Ha elhúzódik a kánikula, könnyen lehet, hogy sok dinnyeimádó hoppon marad
Mártonffy Béla elmondta: a hosszú távon átlagos 180-200 ezer tonnás terméshez képest mintegy 40 százalékos terméskiesésre lehet számítani országos szinten. Nagyon sokat változtathat ugyanakkor felfelé a kilátásokon az, ha a későbbi kötések beérnek, és ilyen meleg marad az idő, mint most.
A szakember szerint a dinnyetermés a magyarországi fogyasztásra elegendő lesz, előfordulhat azonban a kritikus májusi időjárás miatt, hogy egyes időszakokban "összeérik" a termés, és kétszer annyi dinnye jelenik meg rövid időn belül a piacon, mint amennyire ütemes piacra kerülés esetén megszokott.
Kérdés, hogy a frissdinnye-exportot tudja-e teljesíteni Magyarország, hiszen július közepétől a legnagyobb európai dinnye-beszállító Magyarország. A szezont érintő késéssel – ami Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagosnál még nagyobb is lehet – kérdéses, mennyire tudják teljesíteni a dinnyések a német, lengyel, skandináv és egyéb piacok igényeit.
A hosszú ideig a magyar piacon lévő import dinnyénél  átcsomagolási probléma is volt, macedón, illetve görög dinnyét csomagoltak át.
A legfontosabb lépés ugyanakkor a feketekereskedelem és az átcsomagolások elkerülésére az lenne, ha a kormányzat biztosítaná a friss zöldség-gyümölcs szektor teljes átláthatóságát az EU által előírtak alapján. Az elmúlt két évben a korábbi kormányzat ezt nem tette meg – írja az Agromonitor.
Kapcsolódó cikkeink