Akadálymentessé kell tenni az e-kereskedelmet

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 21. 14:00

Mielőbb el kell hárítani az akadályokat a határon átívelő elektronikus kereskedelem útjából, mert ezzel mintegy 10 százalékos megtakarítás biztosítható az európai polgárok számára. Jacqueline Minor, az Európai Bizottság illetékes igazgatója szerint jelenleg 745 eurót tud megspórolni az átlag uniós fogyasztó évente, ha a száz legolcsóbb terméket így szerzi be, ám ezt az összeget igen rövid idő alatt 1746 euróra lehetne növelni, ha az e-kereskedelem útjából eltűnnének a korlátok.

A magyar EU-elnökség keretében a fogyasztók európai napja alkalmából Budapesten tartott nemzetközi konferencián az is kiderült, hogy a fogyasztók még távolról sem élnek eléggé ezzel a lehetőséggel. Ennek egyik fő oka a bizalmatlanság. Egy bizottsági felmérés szerint a megkérdezettek 62 százaléka attól tart, hogy esetleg csalás, átverés áldozata lesz, 59 százalékuk fél, hogy ellopják a pénzüket, és 49 százalékuk szeretné megkímélni magát az ilyenkor előforduló szállítási problémáktól.
A tanácskozás résztvevői ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy évről évre nő az érdeklődés az ilyen vásárlások iránt. Tavaly 9 százalékkal bővült a határon átnyúló e-kereskedelem forgalma a 2009-es visszaesés után. A meglévő akadályok felszámolására számos intézkedést tervez Brüsszel. Mint Paraskevi Michou, a bizottság jogérvényesülési igazgatója elmondta, napirenden van az általános fogyasztói jogok irányelvének reformja, a termékbiztonság mielőbbi kiterjesztése a szolgáltatásokra, az adatvédelem garantálása és a tisztességtelen piaci magatartás szigorú szankcionálása – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink