Ágyaspálinka a világ legnagyobb üvegéből

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 20. 13:02

A világ legnagyobb pálinkásüvegéből kínálják az ágyaspálinkát szombaton a Pest megyei Újszilváson, az ország egyetlen ágyaspálinka-fesztiválján.

A kovácsoltvas állványra helyezett 54 literes üveggömbből 2700 pohárnyi ágyas szilvapálinkát mérnek ki vörösréz csap segítségével – mondta el az MTI-nek Bolyhos Zoltán vállalkozó, a hatodik újszilvási ágyaspálinka-fesztivál szervezője, hozzátéve, hogy „a művelethez szükséges legrövidebb idő eddig 1 óra 9 perc volt”. Ezen a vidéken hagyománya van a pálinkafőzésnek, vállalkozássá azonban csak a Bolyhos és Fia vált – mondta el a szervező.

A pálinkafőzéssel 1994 óta foglalkozó család neve ma már az ágyaspálinka szinonimája, különlegességeik közé tartozik többek között a maguk aszalta gyümölcsből készült ágyas cigánymeggy vagy az Irsai Olivér szőlőpálinka. Bolyhos Zoltán azt is elárulta, mitől ágyas a pálinka: a gyümölcspálinkát legalább 3 hónapig együtt kell érlelni a gyümölccsel együtt, 100 liter pálinkához legalább tíz kiló érett, vagy legalább öt kiló aszalt gyümölcsöt kell felhasználni.

A fesztiválon idén tizenhat olyan vállalkozás mutatkozik be, amelynek Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel elismert terméke van, így a látogatók az ágyaspálinka mellett mézzel, vadas szalámival, mangalica-szarvasos kolbásszal és növényi pástétomokkal is találkozhatnak. A főzőverseny is a kiállított termékekhez kapcsolódik, mert egyet közülük fel kell használni alapanyagként; a megmérettetésen 50 csapat kétezer tagja vesz részt. A kóstolók és a vásár mellett kulturális programok és törkölyzsáktoló verseny is várja a látogatókat. A fesztivált a rendezvény fővédnöke, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mellett Czerván György államtitkár köszönti – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink