Agrometeorológia: kissé melegebb időre lenne szüksége az őszi búzának és a repcének

Szerző: STA Dátum: 2023. 04. 27. 11:00

Szépen fejlődnek a kalászosok, a repce is virágzik, a talaj kellően nedves a számukra, viszont kissé melegebb időre lenne szükségük, azonban átmeneti melegedés után jövő szerdán újabb hideghullám várható – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

(Fotó: Pixabay)

A honlapon közzétett elemzés szerint a napokban változékony volt az idő – a hétvégén napos, a hét elején esős, szerdától hűvös -, csütörtökre virradóra többfelé gyenge fagy is kialakult. Az 5 centiméteren mért talajhőmérséklet országszerte meghaladja a 10 Celsius-fokot.

Az elmúlt 30 nap csapadéka az ország nagyobb részén többletet mutat, de az Alföldön hiány van

A talaj felszín közeli része délnyugaton és északkeleten sokfelé sáros, az ország középső sávjában szárazabb, de többnyire még kedvező nedvességtartalmú. A középső talajréteg is veszített nedvességtartalmából, de még így is jó vízellátottságú, fél-egy méteres mélységben pedig szinte országszerte telített a talaj, ami jó nedvességtartalékot jelent egy esetleges késő tavaszi vagy nyári aszály esetére.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük

Az őszi búza szárba indult, a repce virágzik, kedvező számukra a talaj jó vízellátottsága, viszont egy kissé melegebb idő még jobb lenne. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó, mind a kukorica vetése megkezdődött.

A gyümölcsösök közül egyre több túl van már a virágzáson, több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, majd a csapadékos idő nem kedvezett a beporzásnak.

A legfrissebb, április közepére vonatkozó, a felszín „zöldességét” mutató vegetációs index értéke dinamikusan nő a kellően csapadékos időben

Kizöldültek a mezők, az alacsonyabban fekvő erdők, és az őszi vetések zöld tömege is egyre nagyobb. A sokéves átlagnál országszerte jóval magasabb az index értéke, kivéve a Mecsek, a Dunántúli- és az Északi-középhegység erdeiben, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt kis lemaradásban van a vegetáció. A folytatásban újabb időjárási frontok érkeznek, több hullámban várható csapadék. A hőmérséklet kissé emelkedik, bár péntek reggelre a hidegre érzékeny tájakon még lehetnek gyenge fagyok. A hűvös éjszakák a jövő héten is megmaradnak, napközben szombattól keddig 20 fok körülire melegszik fel a levegő, majd jövő szerdán újabb hideghullám érkezhet.

MTI

Kapcsolódó cikkeink