Agrometeorológia: jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése nedvességgel
Jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése, a felszín közeli talajrétegek mellett az alsóbb rétegekbe is eljutott a nedvesség az elmúlt napok csapadékos időjárásában – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/10/rain-g479e5d0ce_1920-300x200.jpg)
(Fotó: Pixabay)
Azt írták: az elmúlt hetekben az északi országrészben és délnyugaton több mint 100 milliméter csapadék hullott. Északon, nyugaton és délnyugaton a talaj felső fél méteres rétege telítetté vált, míg az Alföldön ez főként a felső 20 centiméteres rétegre jellemző, és arrafelé a fél méternél mélyebb rétegben még jelentős nedvesség hiányzik. A hőmérséklet az elmúlt héten már csak 2-4 Celsius-fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál, ami a megelőző hetekhez képest számottevő lehűlést jelentett. A tartósan csapadékos napokon és a hidegfrontokat követően 15 Celsius-fok alatt maradt a legmelegebb órák hőmérséklete.
Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, az október végi csapadékos időjárás már csak rontott a későn betakarított kukorica minőségén
Az őszi vetéseknek azonban jól jött az esős, de enyhe idő. A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot. Az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés idejétől függően. A folytatásban is többször kell esőre számítani, és bár november közepéhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többfelé hűl már fagypont alá a levegő – figyelmeztet az OMSZ.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: a nyári kapás növényeknek nagy szükségük lenne csapadékra
A nyári kapás növényeknek ebben az időszakban lenne szükségük a…
Tovább olvasom >AM: szántóföldi körkép a nyári hőhullám hatásairól
Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: mérséklődő forróság jön, kevés csapadékkal
A tíz napja tartó forróságban többnyire csak elszórt jelleggel hoztak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >