Agrometeorológia: jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése nedvességgel
Jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése, a felszín közeli talajrétegek mellett az alsóbb rétegekbe is eljutott a nedvesség az elmúlt napok csapadékos időjárásában – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

(Fotó: Pixabay)
Azt írták: az elmúlt hetekben az északi országrészben és délnyugaton több mint 100 milliméter csapadék hullott. Északon, nyugaton és délnyugaton a talaj felső fél méteres rétege telítetté vált, míg az Alföldön ez főként a felső 20 centiméteres rétegre jellemző, és arrafelé a fél méternél mélyebb rétegben még jelentős nedvesség hiányzik. A hőmérséklet az elmúlt héten már csak 2-4 Celsius-fokkal alakult magasabban a sokéves átlagnál, ami a megelőző hetekhez képest számottevő lehűlést jelentett. A tartósan csapadékos napokon és a hidegfrontokat követően 15 Celsius-fok alatt maradt a legmelegebb órák hőmérséklete.
Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, az október végi csapadékos időjárás már csak rontott a későn betakarított kukorica minőségén
Az őszi vetéseknek azonban jól jött az esős, de enyhe idő. A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot. Az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés idejétől függően. A folytatásban is többször kell esőre számítani, és bár november közepéhez képest enyhe marad az idő, de éjszakánként egyre többfelé hűl már fagypont alá a levegő – figyelmeztet az OMSZ.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Agrometeorológia: folytatódik a csapadékszegény időjárás
Folytatódik a csapadékszegény időjárás, az ország túlnyomó részén tovább szárad…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: nem valószínű medárdi fordulat, fokozódni fog az aszály
Bár Medárd napján többfelé is eshet az eső, utána ismét…
Tovább olvasom >Agrometeorológia: jelentősen enyhült az aszály
A múlt hét második felében érkezett eső hatására jelentősen enyhült…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >