Agrometeorológia: elkezdődött a talajok őszi-téli feltöltődése

Szerző: STA Dátum: 2023. 10. 26. 09:00

Az elmúlt héten csapadékosabbra fordult az időjárás, és a következő néhány napban országszerte jelentős mennyiségű eső eshet – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

(Fotó: Pixabay)

Azt írták: az elmúlt egy hétben számos időjárási front haladt át az ország felett, amelyek meleget és többfelé számottevő csapadékot hoztak. A Dunántúl jelentős részén és az északi tájakon a felszín közeli talajréteg alaposan átnedvesedett, többfelé sárossá vált, és jutott a nedvességből a középső, 20-50 centiméteres rétegbe is. Az Alföldön azonban egyelőre rendkívül száraz a talaj minden rétege, a telítettséghez 150 millimétert meghaladó mennyiség hiányzik a felső egy méterről. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege az ország túlnyomó részén számottevő, 15-40 milliméteres hiányt mutat.

A hőmérséklet 5-8 Celsius-fokkal melegebb volt az elmúlt egy hétben az ilyenkor szokásosnál, a napi átlagok 18-23 fok között alakultak

Szombaton és vasárnap hajnalban nem hűlt 15-20 fok alá a levegő, pénteken napközben pedig 25-29 fok volt. Hozzátették: a kukorica aratása még nem ért véget, és az elmúlt egy hét sokfelé csapadékos időjárása is hátráltatta a munkákat, ahogy az alma, körte, szilva betakarítását is. A szüret a legtöbb helyen már befejeződött, egyre kevesebb helyen van még kint szőlő, aminek szintén a napos, meleg idő növelné a cukorfokát.

Az őszi vetéseknek azonban igen nagy szükségük van az esőre

A repce jól fejlett, többnyire 6-8 leveles állományok a jellemzőek. A búza még mindig zajló vetéséhez valamint a csírázáshoz, keléshez jól jön a meleg mellett a mostani csapadék. Az árpára már 5-7 leveles állományok a jellemzőek, a búza pedig a csírázás-kelés állapotában van, de egyre többfelé látni már 1-2 leveles állományokat is.

A folytatásban marad az ilyenkor szokásosnál enyhébb, de többször csapadékos időjárás

Pénteken egyre többfelé ered el az eső, majd napközben egy záporos zóna is átvonul, amelyben akár zivatarok is lehetnek, az ország északi felén 20-40, délen 5-20 milliméter csapadékra van kilátás. Ezt követően szárazabb idő valószínű, de kedden ismét többfelé lehet eső, ezekből azonban nem várható 5 milliméterbél több eső. A hőmérséklet nem változik számottevően, a borongós, tartósan csapadékos napokon és tájakon alakulnak majd 15 fok alatt a maximum értékek, egyébként napközben 18-23 fokig melegszik a levegő, a minimumértékek pedig többnyire 5 és 10 fok között várhatóak, emellett gyakran lesz szeles az idő – írták.

MTI

Kapcsolódó cikkeink