Agrometeorológia: az Alföldön és a Tiszántúl középső részén fokozódott az aszály

Szerző: STA Dátum: 2024. 05. 09. 09:00

Az elmúlt napokban a déli, délnyugati országrészben kellő mennyiségű esőhöz jutottak a fejlődés kezdeti szakaszában járó napraforgó- és kukoricaállományok, ugyanakkor az Alföld és a Tiszántúl középső tájain fokozódott az aszály – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

(Fotó: Pixabay)

Azt írták: az elmúlt tíz illetve harminc nap csapadékösszege az ország jelentős részén elmarad a sokévi átlagtól, nagy területen 10-25 milliméter közötti a csapadékhiány. A felszínközeli talajréteg az Alföld középső tájain és a Tiszántúl jelentős részén valamint a Dunántúl északi, északkeleti területein kritikusan száraz, míg délen, délnyugaton és északon, északkeleten kellő mennyiségű nedvességet tartalmaz.

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál

A kalászosok virágoznak, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában van, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen még kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban a vízigényes fejlődési fázisban. A napraforgó és a kukorica intenzíven fejlődik, de az Alföldön sokfelé és a Dunántúl északkeleti részén is több csapadékot igényelne az eddigieknél. Az akác virágzására az északi, északkeleti országrészben a napos, meleg idő igen kedvező.

Az előrejelzés szerint a következő egy hétben nem várható számottevő csapadék

Országszerte nagyrészt száraz, az ilyenkor szokásosnak megfelelő hőmérsékletű időre van kilátás, legfeljebb vasárnap lehetnek elszórt záporok. A talajok nedvességtartalma országszerte csökken, az aszály területi kiterjedése az Alföldön és a Dunántúl északkeleti felén nőni fog.

MTI

Kapcsolódó cikkeink