Agrometeorológia: a folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció nyugalmi fázisát
A folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, de a túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

(Fotó: Pixabay)
Az elmúlt egy hétben a tavasziasan meleg, többnyire napos, jellemzően száraz idő volt, az átlaghőmérséklet 6 és 9 Celsius-fok között alakult, miközben az ilyenkor szokásos átlag 0 fok. Gyenge fagyok hajnalonként is csak kevés helyen fordultak elő, míg napközben jellemzően 13-17 fok közé melegedett a levegő.
Január 20-a óta kevés eső esett
A szárazabb, szeles, ugyanakkor meleg időjárás szárította, szikkasztotta a talajok felső néhány centiméteres rétegét, viszont a Tisza tágabb környezetében és a Tiszántúlon még mindig sokfelé vannak belvízfoltok. Az ősz második és a tél első felében teljesen feltöltődtek a talajok, a felszín közeli rész kivételével most is nedvességgel telített állapotban vannak.
Az őszi vetések, ahol nincs tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak
Ezen a télen sem volt eddig olyan hideg, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket bár megtizedelte a január második hetétől a hónap végéig jellemző, legalább éjszakánként fagyos idő, de tartósabb hidegre lett volna szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek. Az előrejelzés szerint szombat estétől egyre többfelé ered el az eső, majd a jövő hét közepétől csökken a csapadékhajlam. A hőmérséklet továbbra is a sokéves átlag fölött alakul, annak ellenére, hogy vasárnaptól kissé lehűl az idő. Az éjszakai fagyok egyelőre nem térnek vissza.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
AM: jelentős értéket képviselnek a hazai gyepek, megőrzésüket a kormány is támogatja
A hazai gyepek hosszú távú megőrzésében kulcsszerepet játszik a Grassland-HU…
Tovább olvasom >Bemutatkozott a magyar méz és a mangalica Oszakában
Tovább kell erősíteni az olyan prémium mezőgazdasági termékek jelenlétét a…
Tovább olvasom >AM: új szintre lépnek a magyar-georgiai agrárkapcsolatok
A mezőgazdaság területén különösen fontos az együttműködés, hiszen Magyarország tapasztalata…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >